Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви, заяви премиерът Кирил Петков в "120 минути".

„Не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, идва новината, че парното на софиянци се вдига с 30 процента, а токът на всички с двуцифрено число", каза  премиерът.

„Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга“, заяви Петков.

„Трябваше време за този анализ. Това, че ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но ни дава нужното време за този анализ. Затова го подкрепихме от парламентарната група", коментира Петков. 

Промени в КЕВР

Парламента трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, в която има членове с изтекъл мандат, отбеляза Петков.

„Не соча с пръст, но казвам, че не е нормално точно в деня, когато се заклехме да се вдигнат цените“, коментира премиерът по отношение на регулатора. 

"КЕВР е независим като орган, има много правомощия, които не изпълнява. Може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия, а не просто да е печат върху новата цена на тока, която му поискат. Надявам се да се сложат 40 одитора и те да си вършат работата", допълни премиерът. 

Дотации за бизнеса заради тока - още тази седмица

Темата за скъпите ток и газ е обсъдена през почивните дни с ресорния енергиен министър и още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса, съобщи Петков.

По думите му помощта ще бъде процент от цената на електричеството и не е редно да е еднаква сума за всички, а да се въведе ясен модел за подпомагането.  "Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията", каза Петков и допълни, че ще бъде въведен "под и таван" и фирмите, които попадат между тях ще получат помощ.

Повече азерски газ на по-евтина цена?

„Искаме да проверим какво става с азерския газ, откъде идва пикът при цените на тока", коментира Петков.

В кабинета обсъждат как да купят целия азерски газ, който е договорен, който в момента е с 60% по-евтин от синьото гориво, което купуваме от "Газпром" в момента. "Така дупката, която ще трябва да менажираме ще е различна", каза Петков.

Това ще е тема и на разговор „с гръцкия премиер Мицотакис, който пристига този понеделник в София, както и с азерските ни партньори", каза Петков.

"Газпром" едва ли ще се съгласи да предоговаря цената на газа, тъй като договорът им България изтича следващата година, коментира Петков.

"Няма да правим сделка за оставката на Гешев"

Предвиждат се промени в антикорупционната комисия, но и във Висшия съдебен съвет и инспектората. А през това време Кирил Петков очаква оставката на Иван Гешев като главен прокурор. 

Премиерът е категоричен, че няма да прави сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев и да го прати посланик като някои от предишните държавни обвинители.

"Надявам се, че ще си тръгне сам. Бих го поздравил, ако го направи. Ще спести много време, но решението е негово", заяви премиерът.

Премиерът отбеляза, че главният прокурор няма имунитет и може да бъде подведен под наказателна отговорност, "ако е направил корупционно нарушение". 

Промени в КПКОНПИ

Няма да се наложи да се пренаписва Плана за възстановяване, а само да се нанесат промени в няколко глави. По време на обсъждането на Плана в Брюксел страната ни е била похвалена за мерките, които ще бъдат предприети в областта на върховенството на закона и правосъдната система, каза Петков.

"Искаме много силна антикорупционна агенция, която да се случи в следващите няколко седмици. Когато дадем други правомощия на КПКОНПИ и друга възможност за разследване и те могат да обжалват, ако прокуратурата не повдигне обвинение", обясни премиерът. 

Това не прави КПКОНПИ конкуренция на прокуратурата, но ако прокурор е избрал да не повдига обвинение по събрани от Комисията доказателства, тя ще може да обжалва, каза Петков.

Идва "Омикрон", трябва да разсеем страховете от ваксините

Предвижданията на премиера са, че следващата голяма COVID вълна с „Омикрон“ ще е около 20 януари.

Петков е категоричен, че ще има зелен сертификат за влизане в Министерски съвет и разясни как ще се въведе: „Не е задължително да се ваксинирате, ще има пунктове за тестове“.

„Призовавам хората да се ваксинират, за да не дойде с „Омикрон“ този ужас на затварянето“, каза Петков.

„Тези хора, които не искат да се ваксинират, не са лоши. Аз ги разбирам. Нека обуздаем страховете им. Очакваме вълната от „Омикрон“ около 20 януари. Само още 300 000 да успеем да ваксинираме за този месец, ще разтоварим значително болниците", призова премиерът. 

Кирил Петков ще се ваксинира с трета доза публично, като ще пусне не просто снимка, а ще дискутира всичко около ваксинацията с проф. Аргирова.

„Винаги започвам от себе си. Второто ми дете е с диабет тип 1 и е ваксинирана. Голямата ми дъщеря също е ваксинирана. Най-малката все още не е. Тази седмица ще си сложим бустерната доза. До колкото разбрах от Брюксел, единственият начин за пълна защита срещу „Омикрон“ е третата доза", каза Петков. 

"Ще сменим реториката със Северна Македония, но няма да замитаме историческите факти"

„Важно е да сменим реториката със Северна Македония и да се види какви са ползите от добросъседството за двете страни“, заяви Кирил Петков и отново избори редица проекти, които трябва да се реализират между двете страни като влакова линия от София до Скопие, пряк полет между двете столици и общ културен календар.

Петков ще отиде през януари в Скопие, за да говори с новия премиер на Северна Македонияза създаването на съвместни работни групи от тези теми.

„Искам македонските групи да се срещат веднъж в месеца и ако успеем да го направим, много по-лесно е човек да прави компромиси, ако вижда защо ги прави“, каза Петков.

Премиерът обаче отбеляза, че от друга страна България има червени линии, които няма да прекрачим.

„Най-важното за мен е македонците с български корени да бъдат защитени срещу дискриминация и езика на омразата. Това трябва да бъде основна цел за всеки европейски гражданин. Трябва да сложим инструмент, който да гарантира, че всеки от тях ще бъде защитен и всеки такъв инцидент ще бъде разгласяван“, каза Петков. 

Историческата комисия също ще трябва да си свърши работата, но без да замита факти, категоричен е премиерът. 

„Много по-лесно е да измисляме възможности, които са добри и за двете страни. Няма да отстъпим от основните ни искания. Ще се радваме да има зададен конструктивен тон и от македонската страна, но без политически слогани", коментира Петков. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!