Шест месеца са прекалено дълъг срок за постигане на напредък по спора между София и Скопие, а виждането на България към Македонския въпрос не се е променило от времето на комунизма.

Това заяви президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски в интервю за телевизия „Телма“. От друга страна, той отбеляза, че не се е надявал на бързо разрешаване на спора.

„В предложението на българския премиер Кирил Петков за преговори има два компонента и срокът от 6 месеца, който той посочи, не ме изненада“, заяви Стево Пендаровски.

„Не съм очаквал новото българско правителство, веднага след избирането му, да каже „да" или „не“ за начало на преговори на Република Северна Македония с ЕС, но шест месеца е прекалено дълъг срок“, каза Пендаровски, който отбеляза, че новото правителство у нас тепърва да навлиза в управлението.

„За съдържанието на предложението на Кирил Петков - за различни работни групи - го поздравих. Това е доста по-модерен подход, отколкото този, на предишното правителство. Това е друг тон. Аз не казвам, а и Петков не казва, че няма да защитава българските национални интереси, но той предлага да разговаряме на по-широко поле и за реалните критерии, според които се почват преговори и се влиза в ЕС", каза Пендаровски.

Историческата комисия е важна, „за да затворим или запълним някои петна в историята, защото и при тях, и при нас имаше комунистическа историография, но не можем да говорим само за история и от успеха на работата на тази комисия да зависи да влезе или да не влезе някой в ЕС. За това поздравявам Кирил Петков за този подход“, каза президентът.

Според него не може хора, които са избрани 2019 г. и 2021 г. да се занимават с това, което е станало 1901 и 1903 г.

Пендаровски уточни, че според него шест месеца са прекалено дълъг срок за работа на работните комисии, защото през последните години от 2017 г., от подписването на двустранния договор, и особено в последната година до днес, е имало две правителствени срещи, на които е правена оценка на постигнатото.

„Мисля, че няма да има изненада. За кое би имало изненада? За Коридор №8? За енергийна свързаност? Ако искате и за изчистването на някои неясноти в учебниците? И мисля, че не за 10 дни, но за няколко седмици биха били изчистени тези въпроси, а работните групи могат и да продължат своята работа. Проблемът бе в това, че България наложи позицията, че ако членовете им в историческата комисия не кажат "това става", само тогава може да започнем преговори", каза Пендаровски.

По повод условията на България, известни като протокола „Пет плюс едно“, Пендаровски каза, че Република Северна Македония е изпратила вижданията си по тях, но от София няма официален отговор, независимо от спекулациите, че такъв отговор е изпратен.

„Не съм получавал нищо, нито устно, нито писмено. Де факто получавам отговора днес и вчера с последното вето на България. Ясно е, че те (в София) не харесват отговорите, които препращаме към тези няколко точки, но това са червените линии, от които не може да се отстъпи, така че през и февруари, и през март, и когато и да бъдат поставени на масата тези пет, шест точки, нашият отговор ще бъде идентичен“, каза Пендаровски.

По думите му в Република Северна Македония не знаят обективно всички позиции на новия български премиер освен срока и модулите, които той предлага.

„Не знаем какво точно мисли конкретно по тези теми. Хората, които сега са на възлови позиции в България, не са били до сега на такива позиции. Опитахме се да открием какво мисли новият външен министър на България по въпросите и проблемите с Република Северна Македония- не намерихме. Трябва да изчакаме", каза Пендаровски.

На въпрос трябва ли да се очаква промяна в позицията на България Пендаровски заяви, че още при първите предсрочни парламентарни избори в България е предупредил, че няма как да се очаква бързо решение заради единодушието, с което е приета декларацията в българския парламент.

"Това е въпрос на историческа и политическа приемственост и казах: да вървим стъпка по стъпка без да бързаме. И сега казвам: "Чакаме 17 години със статут на страна кандидатка. Не казвам да чакаме още година, две, пет, но ако имате изявление като последното, това е свързано с начина, по който София гледа на Македонския въпрос и той не се е променил от комунизма", смята Пендаровски.

По думите му такива условия, каквито България поставя пред Република Северна Македония - "кой какъв е бил преди 150 години", не само не са били представяни пред никого, но и нямат никаква връзка с критериите пред всяка една страна кандидат за членство в ЕС. 

„Нека не бъдем критични към ЕС, те помагат зад кулисите, но няма унисон в дискусията вътре“, каза Пендаровски.

По думите му гръцкият премиер Мицотакис се е обявил за "най-големият адвокат на интеграцията на Западните Балкани след подписването на Преспанския договор" и това ще бъде една от основните теми при посещението му в София в понеделник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!