„В момента в Андерлехт, близо до Брюксел, може да си купиш боен автомат за 1000 евро. Лично го проверих в сряда. Антитерористите твърдят, че в Марсилия може още по-евтино да си купиш автомат“, каза кореспондентът на bTV за европейските столици Десислава Минчева в предаването „120 минути“.

„В пъти са се увеличили сигналите за радикализация във френските училища. Тази седмица 16 френски летища бяха евакуирани, четири пъти бе евакуиран Дворецът „Версай“, евакуиран бе и Лувърът. От 7 октомври в пъти се увеличават бомбените заплахи и сигналите за радоикализация“, добави Минчева.

Тя подчерта, че няма паника. „Цитат от тази сутрин на вътрешния министър във Франция – „Опасността от терористична заплаха във Франция  е огромна““, каза кореспондентът на bTV.

Минчева коментира и кои са извършителите на атентатите във Франция и Белгия.

„Няма нищо случайно. Най-кървавият атентат в Европа е извършен на 13 ноември 2015 г. Преди три години при терористична атака беше обезглавен френски учител по история. Всички те са в петък – важен ден за мюсюлманите. 13 октомври отново в петък беше извършен атентатът във френския град Арас. Трябвало е да има много жертви, но загиналият е учител. Учителите по история са сред най-чувствителните мишени на радикалния ислямизъм. Във Франция в часовете по история се учат лаическите принципи на Френската Република, т.е. Републиканските принципи, които не се подчиняват на нито една религия. Извършителят е бивш ученик в училището, на 20 години от чеченски произход и с руска националност. Във Франция в момента има такива 192-ма, а той не е бил експулсиран. Цялото семейство е крайно радикализирано, само бащата е бил експулсиран, всички останали са във Франция. 16 октомври в Брюксел преди мача Белгия-Швеция жертвите са двама футболни запалянковци, с екипи на Швеция. Извършителят е от Тунис, нелегално пребиваващ в Белгия. Поискал е убежище в Норвегия, Швеция, Италия и Белгия, всички отказват убежище. Последният е от Белгия през 2020 г. и той остава в сянка“, обясни тя.

Според нея има пробойна в антитерористичната цедка, която определя нивото на тревога.

 „Профилът на извършителите е много различен сега те са 15-16-годишни. Днешната радикализация не се извършва в джамия или при радикализирал се имам, а по телефона в социалните мрежи“, каза Минчева.

Тя подчерта, че терористите няма нужда да идват отвън, защото те са във Франция, в Белгия.

Повече гледайте във видеото.