На 76-годишна възраст почина астрофизикът Стивън Хокинг. Почит към неговия грандиозен принос в науката изразиха както водещи учени и научни организации и университети от цял свят, така и много световни лидери.

През 60-те Хокинг, заедно с математика Роджър Пенроуз стават световно известни с теорията им за Големия взрив и разширяването на Вселената. Хокинг е автор и на много други важни теории и открития.

Той е издъхнал кротко тази нощ в дома си в Кеймбридж. Едва 22-годишен, той е диагностициран с рядко невронно заболяване, което го приковава на инвалидна количка. „Въпреки че тялото ми е с ограничени възможности, умът ми е свободен да изследва Вселената, да се върне до началото на Времето и до черните дупки”, казва той.

Целият си живот прекарва в очакване на смъртта, но без да се плаши от нея: „Няма граници пред човешкия ум. Когато загубим мечтите си, тогава умираме”.

Професор Хокинг е известен с изследванията за черните дупки и относителността. Автор е на няколко популярни научни книги, сред които "Кратка история на времето", продадена в 10 милиона екземпляра. Необичайно нестандартното му мислене го прави популярен по целия свят.

Ученият дори става герой в култовата анимация Семейство Симпсън. Животът и постиженията на големия учен са пресъздадени във филма "Теорията на всичко" от 2014 г.с Еди Редмейн в главната роля.

Снимка: bTV

Световните учени и Холивуд отдават почит към Хокинг. НАСА излезе с официална позиция: „Неговите теории отключиха вселена от възможности, които ние и светът да изследваме. Продължавай да летиш като Супермен в условията на микрогравитация, както сам препоръча на астронавтите на Международната космическа станция през 2014 г."

Хокинг беще няколко пъти гостуваща звезда в хитовия телевизионен сериал „Теория за Големия взрив”. Екипът на продукцията написа: "За нас беше чест той да гостува в предаването. Благодарим ти, че вдъхновяваше нас и целия свят."

Да срещнеш Стивън Хокинг

До последно Стивън Хокинг е директор на групата по гравитационна физика в Кеймбриджкия университет. Научната общност в града е потънала в скръб. Отворени са съболезнователни книги. Това разказва Деян Михайлов – докторант в университета.

„Денят, в който Стивъм Хокинг е починал – 14 март, е и рождената дата на Алберт Айнщайн, който в началото на миналия век постави основите на дял от физиката, към който Стивън Хокинг е направил изключително голям принос”, отбелязва Михайлов.

Докторската му дисертация е на тема "Изследване на ранната вселена с гравитационни вълни". Имал е шанса многократно да се среща със знаменития учен: „Помня, че той ме попита каква е моята тема, моите научни изследвания и защо искам да се занимавам с това в дългосрочен план. Отговорих му това, което мисля – че знанието за историята на вселената е изключително важно за прогреса на човечеството и да прекарам част от младостта си в изследване точно на тези научни проблеми”.

Деян Михайлов определя Хокинг като „и човек, който се интересува изключително много от близките си, който се грижи не единствено за прогреса на науката, но и на човечеството като цяло”.

*”Тихите хора имат най-гръмки умове” е житейска мъдрост, която често е приписвана именно на Хокинг, който можеше да говори единствено с помощта на компютър.