Милиони хора по света излагат на опасност черния си дроб, просто защото се опитват да подобрят цялостното си здраве, пише New Atlas.

Изводите са част от ново американско изследване, което разкрива степента на щетите, причинени от приемането на популярни хранителни добавки, включващи куркума, зелен чай или популярното средството за отслабване гарциния камбоджа.

Група изследователи от университета на Мичиган, намиращ се в американския град Ан Арбър, разглеждат данните от 2017 г. до 2021 г., обхващащи 9685 души. Те установяват, че почти 4,7% от възрастните хора в САЩ са използвали една от шестте потенциално токсични хранителни добавки (куркума, зелен чай, ашваганда, гарциния камбоджа, черен кохош и  червен дрожден ориз) през предходните 30 дни.

Потребителите на хранителни добавки ги приемат предимно по собствено желание, а не поради някакви медицински указания, коментират лекарите.

Куркумата се използва предимно за подобряване здравето на ставите при артрит, зеленият чай – за повишаване на енергийните нива, гарциния камбоджа – за отслабване, черният кохош – за справянето с горещите вълни при менопауза, а червеният дрожден ориз – за подобряване здравето на сърцето.

Проблемът е, че тези хранителни добавки са токсични за черния дроб в големи количества. Това се съобщава за пръв път в изводите от изследване, проведено през 2022 г. То показва, че предозирането с тези хранителни добавки е увеличило хоспитализациите (приемането в болница) от 7% на 20% в периода между 2004 г. и 2014 г.

 

„Употребата на билкови и диетични хранителни добавки нараства драстично през последните няколко десетилетия, но това увеличава случаите на хепатотоксичност, която налага болнично лечение“, обяснява изследователят проф. Алиса Лихицуп, която е гастроентеролог по специалност.

Предизвиканата от лекарствата хепатотоксичност може да е остра или хронична. Това състояние е известно още като токсично чернодробно заболяване. Симптомите включват пожълтяване на кожата, умора, гадене, обрив, сърбеж и коремна болка в горната дясна част на корема.

Въпреки че може да бъде лекувано чрез премахване на токсичния отключващ фактор, това състояние може да доведе до сериозни последствия, включително пациентът да се нуждае от чернодробна трансплантация или да умре, ако не се лекува.

Ето защо медиците съветват да се внимава с приема на билкови хранителни добавки – да следят за съставките, както и да не превишават допустимата дневна доза, особено ако ги приемат в комбинация с други лекарства за лечение на хронични заболявания.

Големият проблем е, че липсва регулаторен надзор върху производството и тестването на билковите продукти преди пускането им на пазара, коментират темата и българските специалисти по фармакология.