Широко използвана добавка в храните титанов диоксид вече не е в графата "безвредни". За това предупреди Европейската агенция по безопасност на храните, а Еврокомисията иска да я забрани.  

Снимка: bTV

Добавката срещаме върху етикетите и като Е171. Съдържа се в някои торти и сладкиши, дъвки, определени сосове. Също и в козметиката, защото на практика е оцветител с избелващи свойства.

Снимка: bTV

Добавката не носи никаква хранителна стойност, а целта й е да направи продуктите по-привлекателни на външен вид. След ново задълбочено изследване Европейската агенция по безопасност на храните предупреждава, че не е изключено добавката да уврежда генетичния материал на клетките, което от своя страна да доведе до канцерогенен ефект. Особено при всекидневна употреба.

Снимка: bTV

"Предвид редица неясноти веществото титанов диоксид вече не може да се счита за безопасно, когато се използва като добавка в храните”, пише в позицията на Европейска агенция по безопасност на храните.

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните обяви в „Туитър“ плановете на Комисията:

"Въз основа на новото научно становище на Европейската агенция по безопасност на храните относно хранителната добавка E171, ние ще предложим да се забрани употребата й в ЕС. Дискусиите с държавите членки ще започнат този месец. Нашият приоритет е здравето на гражданите и безопасността на храната, която ядат."

Специално за bTV от Еврокомисията уточниха:

"Комисията ще предложи на държавите членки заличаването на титановия диоксид от списъка на Съюза на добавките в храните. Ще бъде обсъден подходящ преходен период, за да се даде възможност за замяна на веществото, когато е необходимо. Пътят напред ще бъде обсъден през следващите няколко седмици с държавите членки с оглед приемането на мярка във възможно най-кратък срок."

Снимка: bTV

Някои страни вече реагираха самостоятелно. От минaлата година титановият диоксид е забранен във Франция, а употребата му не спира да предизвиква полемика в Европа.

Според д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" не бива да се плашим от добавката.

Снимка: bTV

"В тази добавка, която представлява всъщност минерал, подобен на солта и в агрегатно състояние, близко до това на пясъка и варовика, се съдържат наночастици, които чисто физически може да навлизат в човешкия организъм и да увреждат клетките и тъканите. Не променят ДНК - няма такива индикации. Този процес чисто физически е невъзможен - титановият диоксид е неразтворим във вода. Има опасения, че вероятно може да се развива някакъв физичен процес“, обясни експертът.

Според него досега се е считало, че е напълно безвреден и се е използвал неограничено в индустрията. Той смята, че сега трябва просто да се ограничи в количеството.

Снимка: bTV

Д-р Светла Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи, участвала и в работната група за изследване на добавката, подкрепи това мнение. Тя бе категорична, че на пазара няма вредни храни, защото титановият диоксид не е забранен.

„Не може да се каже, че на пазара има опасни продукти, съдържащи Е171. В регламента за добавките в хранителните продукти титановият диоксид е разрешен за влагане в неограничени количества“, добави тя и обясни, че се чака становището на работната група.

Снимка: bTV

От БАБХ заявиха в позиция, че режимът на контрол върху влагането на добавката в храни на този етап не е променен на територията на ЕС. Забраната все още не регулирана в официален документ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!