Широко използвана добавка в храните титанов диоксид вече не е в графата "безвредни". За това предупреди Европейската агенция по безопасност на храните, а Еврокомисията иска да я забрани.
Добавката срещаме върху етикетите и като Е171. Съдържа се в някои торти и сладкиши, дъвки, определени сосове. Също и в козметиката, защото на практика е оцветител с избелващи свойства.
Добавката не носи никаква хранителна стойност, а целта й е да направи продуктите по-привлекателни на външен вид. След ново задълбочено изследване Европейската агенция по безопасност на храните предупреждава, че не е изключено добавката да уврежда генетичния материал на клетките, което от своя страна да доведе до канцерогенен ефект. Особено при всекидневна употреба.
"Предвид редица неясноти веществото титанов диоксид вече не може да се счита за безопасно, когато се използва като добавка в храните”, пише в позицията на Европейска агенция по безопасност на храните.
Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните обяви в „Туитър“ плановете на Комисията:
"Въз основа на новото научно становище на Европейската агенция по безопасност на храните относно хранителната добавка E171, ние ще предложим да се забрани употребата й в ЕС. Дискусиите с държавите членки ще започнат този месец. Нашият приоритет е здравето на гражданите и безопасността на храната, която ядат."
Специално за bTV от Еврокомисията уточниха:
"Комисията ще предложи на държавите членки заличаването на титановия диоксид от списъка на Съюза на добавките в храните. Ще бъде обсъден подходящ преходен период, за да се даде възможност за замяна на веществото, когато е необходимо. Пътят напред ще бъде обсъден през следващите няколко седмици с държавите членки с оглед приемането на мярка във възможно най-кратък срок."
Някои страни вече реагираха самостоятелно. От минaлата година титановият диоксид е забранен във Франция, а употребата му не спира да предизвиква полемика в Европа.
Според д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" не бива да се плашим от добавката.
"В тази добавка, която представлява всъщност минерал, подобен на солта и в агрегатно състояние, близко до това на пясъка и варовика, се съдържат наночастици, които чисто физически може да навлизат в човешкия организъм и да увреждат клетките и тъканите. Не променят ДНК - няма такива индикации. Този процес чисто физически е невъзможен - титановият диоксид е неразтворим във вода. Има опасения, че вероятно може да се развива някакъв физичен процес“, обясни експертът.
Според него досега се е считало, че е напълно безвреден и се е използвал неограничено в индустрията. Той смята, че сега трябва просто да се ограничи в количеството.
Д-р Светла Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи, участвала и в работната група за изследване на добавката, подкрепи това мнение. Тя бе категорична, че на пазара няма вредни храни, защото титановият диоксид не е забранен.
„Не може да се каже, че на пазара има опасни продукти, съдържащи Е171. В регламента за добавките в хранителните продукти титановият диоксид е разрешен за влагане в неограничени количества“, добави тя и обясни, че се чака становището на работната група.
От БАБХ заявиха в позиция, че режимът на контрол върху влагането на добавката в храни на този етап не е променен на територията на ЕС. Забраната все още не регулирана в официален документ.