Пясъкът, морето, сините вълни… Тази идилична картина завзема съзнанието на хиляди българи още през февруари, когато започват да планират перфектната лятна почивка.

Започва се търсене на чист плаж, който да е близо до идеалната вила или квартира, да е спокойно, храната да е вкусна… и така хиляди стигат до съседна Гърция, където, оказва се, условията за летен туризъм крадат българските летуващи от родното Черноморие.

Глобалната пандемия тази година малко попромени нещата. Хотелите по цял свят останаха празни месеци наред, но у нас управляващите се заеха със задачата да се погрижат туристическото настаняване у нас да се напълни при първа възможност. Както нерядко се случва, в арсенала им влязоха спорни административни мерки и безспорно лоша публична комуникация.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов зададе реторичния въпрос" „Редно ли е платежоспособните българи да отиват в Гърция?“. Премиерът каза също, че рибата ни била по-прясна от гръцката и, че хотелите били по-хубави, разбира се. Той нарече "протест" решението на сънародниците си да отидат на почивка извън България.

Това изказване в комбинация с множеството доводи, изтъквани от министъра на туризма Николина Ангелкова за по-силните страни на летуването у нас, предизвикаха буря в интернет и социалните мрежи бяха залети с колажи и черноморски бриз.

На „кални бани“ във Варненското езеро

Съвсем в унисон с думите на премиера, потребители онлайн публикуваха колаж, целящ да привлече туристи в „най-добрия град за живеене“ у нас – Варна.

На него виждаме кметът Иван Портних на „кални бани“ във Варненското езеро, което съвсем не е замърсено. Премиерът отново повтаря, че рибата ни е по-прясна и наистина – толкова е прясна, че сама се предлага на туристите, още докато плуват.

Фото за спомен

Други потребители предлагат привлекателна бизнес идея – да се опъне едно платно с райски пейзаж пред подпорната стена, която в никакъв случай не е хотел, на плажа на Алепу. Препратката е към подобни фотографски услуги в разрушени от Втората световна война градове.

Самият министър Николина Ангелкова дава пример колко хубаво може да се получи – палми, романтика, железни заграждения и един красив строеж за „по-разчупенко“.

Съвсем в същия дух – какво още му трябва на българския летуващ? Слънце, вода, пясък… и малко цимент, разбира се! Къде без цимент?!

Една цацичка, ако може?

Един колаж събира всички любими неща на премиера Бойко Борисов в едно – красив български хотел, съвсем „прясна риба“, чиста вода с „цъфтящ фитопланктон“ в нея (да не си помислите, че е нещо друго!) и една порция цаца за 15 лв.

И октомври на плаж с ушанки

Министърът на туризма с вълнение обяви, че сезонът по нашето Черноморие ще бъде удължен до октомври.

Разбира се интернет не закъсня и веднага предположи какъв ще бъде този сезон.

И отново хитра бизнес идея – освен чадър и шезлонг, концесионерите на плажовете могат „да изкарат някой лев“ ако добавят и по едно родопско одеяло.

Ние бихме предложили като ВИП услуга плетена вълнена жилетка, ушанки и терлици.

А сега - малко по-сериозно

С политическо говорене, сочене с пръст и рестриктивни мерки спрямо туристите няма да оправим Черноморието. По-качествената услуга и доброто отношение са това, което би върнало българите на морето им.

Казвали сме го отдавна, нека само да припомним: