До средата на юли трябва да спре изливането на отпадни води във Варненското езеро. Това обещават от фирмата, която ремонтира авариралия тръбопровод.

В района на езерото, където е аварията на тръбопровода, може да се види платформата, която беше издигната за ремонта.

Компрометираната част  на тръбата, общо 270 метра, вече е извадена на сушата и се намира на отсрещния бряг. Там са и новите тръби, които предстои да бъдат положени.

В същото време от Басейновата дирекция оповестиха, че водата в езерото е с лоши показатели и на това се дължи масовия мор на риба през миналата седмица. Не обвързаха обаче замърсяването с това, което се излива от скъсания тръбопровод.

Снимка: bTV

8 пъти по-малко кислород има във Варненското езеро. В същото време над нормите са фосфор и амониев азот, което е било фатално за рибата в голям участък от езерото. Пробите направиха от Басейнова дирекция. Оттам обаче отказват коментар по темата.

"Могат да дойдат от пречиствателни станции, от заустени води от пречиствателни станции. Могат да бъдат от фермерска дейност, от торовете, които се хвърлят", каза Илиян Илиев, еколог

Снимка: bTV

От Басейнова дирекция не посочват източника на замърсяване на Варненското езеро. Не отричат обаче категорично, че може да е дефектиралият тръбопровод.

"Резултатите не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод“, казаха от Басейновата дирекция.

Снимка: bTV

От прессъобщението не става ясно дали институцията търси виновника за замърсяването.

"По някакъв начин се опитва да се неглижира въздействието на тръбата, а в момента то е капката, която прелива", смята Илиян Илиев, еколог.

Снимка: bTV
От общината не взеха отношение.

„Община Варна не е органът, който може да прави такава статистика и да изказва становища. Все пак туй са държавни структури и организации“, поясни Христо Иванов, зам.-кмет на община Варна.

Снимка: bTV

Новият тръбопровод ще бъде на 22 метра под повърхността на водата, за да няма възможност кораб да го скъса. Именно така е трябвало да бъде изграден по проект преди 10 години, когато са вложени 5 млн. евро.

"Тръбопровода беше почти на повърхността във фарватера, който е зад мен, на дълбочина около 13 метра, така беше открит, разкъсан, т.е. на две части", заяви инж. Христо Николов, гл. инженер във фирмата-изпълнител.

Засега никой не се ангажира да обяви бил ли е вкопан под дъното. Проектът е реализиран от Министерството на околната среда и водите.