„Планираните полети от 25 юни до края на септември за Летище Бургас са над 10 600, а за Летище Варна - над 6400. Летният сезон може да продължи до края на октомври“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг.

Очакваме първите потвърдени чартърни полети да се реализират на 26 юни за Летище Бургас, от Амстердам, другите от различни градове в Германия, добави министърът. По думите й първите планирани чартърни полети за Летище Варна са на 29 юни. 

Миналата седмица обаче кметът на Бургас – Димитър Николов, съобщи, че само за ден са били анулирани 150 полета до Бургас, заявени за юли.

Според местната власт причината е в увеличаващия се брой новозаразени с коронавирус. Основните дестинации, от които туристите отказват да пътуват до българското Черноморие, са Русия, Полша, Германия, Чехия, Израел и Англия.

„България първа отвори своите граници за 29 държави още на 1 юни без 14-дневна карантина, припомни днес министърът на туризма и отбеляза, че от 15 юни те вече са 34. 

„От март не сме спирали да сме в комуникация с колегите министри на туризма и мениджърите на водещите туроператори“, заяви Ангелкова.

„Позитивно е отношението към пазар България. То е е свързано и с важната мярка, която Народното събрание гласува, възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети, което дава възможност летния сезон да се удължи до края на октомври. В средата на юли ще можем да потвърдим от кои пазари ще бъдат реализирани полети дотогава“, уточни Николина Ангелкова.

От ведомството подчертаха, че са предупредили представителите на брашна да не допускат нарушения. 

„Всяко едно такова действие води до накърняване на имиджа на България като туристическа дестинация. Отново искам да използвам да ви уверя, че контролът в тази връзка ще бъде безкомпромисен“, заяви Николина Ангелкова.

Според нея казусът със строежа на Алепу се отразява негативно на имиджа на България като туристическа дестинация. Тя допълни, че компетентните органи ще си свършат работата.

  • Здравният министър с писмо до "АстраЗенека" заради забавяне на доставките
  • Сигнали за забавяне на втората доза от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“
  • Марияна Николова: Заведенията отварят при 50% заетост
  • Борисов: Отваряме заведенията на 1 март, а нощните клубове – на 1 април
  • Въпреки липсата на личен лекар: Жителите на Ахтопол ще бъдат ваксинирани от мобилен екип
  • 1800 нови случая на коронавирус, расте броят на хоспитализираните
  • Ударната имунизация: Мобилни екипи ваксинират хората в малките селища (ОБЗОР)
  • Собственици на заведения настояват за облекчения и намаляване на такси
  • Рекорд и при новозаразените с COVID-19, и при ваксинациите
  • Имунизацията срещу COVID-19 в малките населени места продължава