Астрономи откриха планета, която не би трябвало да съществува. Тя се намира на около 30 светлинни години от Земята и откритието може да ни накара да преосмислим формирането и живота на планетите.

Планетата с име GJ 3512 е в орбита около звезда – червено джудже, която е с размери едва една десета от тези на Слънцето. До момента астрономи не смятаха, че толкова малка звезда може да бъде дом за огромни планети.

Червеното джудже е малка и относително студена звезда, която излъчва малко светлина. В ядрото си този тип звезди изгарят водород много по-бавно и продължителността на живота им е огромна. Смята се, че червените джуджета са най-разпространените звезди във Вселената.

“Около такива звезди най-често виждаме планети с размерите на Земята или малко по-големи от нея. Но GJ 3512 е огромна, тя е много по-голяма от това, което теоретичните ни модели предвиждаха”, коментира проф. Кристоф Мордасини от университета в Берн.

Според учените новата планета не се е формирала по начина, по който сме свикнали да наблюдаваме до момента. Обикновено планетите се появяват постепенно, като първо се формира твърдото ядро, а по-късно се натрупват газове около него. Тази планета, обаче, се е появила директно от газ.

Тепърва предстоят още наблюдения, за да разберем състава и формирането на планетата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!