Астрономи в Чили откриха около 40 древни и масивни галактики с помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА. Галактиките Известни като „черни галактики”, те са се образували по-малко от 2 млрд. години след Големия взрив, предаде БТА.

Ръководителят на изследването Тао Ван заяви, че за пръв път се открива толкова голяма популация галактики, датиращи от първите 2 млрд. години от съществуването на Вселената, която се е формирала преди 13,7 млрд. години.

Експертите смятат, че откритието не съответства на сегашните теоретични модели за този период от еволюцията на Вселената.

„Черните галактики” са невидими за космическия телескоп „Хъбъл", който изпраща снимки от близо 30 г. и изследва дълбините на Космоса, позволявайки да се надникне в миналото.

Този вид галактики са източници на светлина в областта на милиметровите вълни. Учените твърдят, че именно това помага за тяхното откриване.

Докато някои се съмняваха в съществуването на този тип древни масивни галактики, международен екип от астрономи се зае с търсенето им, изхождайки от хипотезата, че излъчваната от звездите им светлина е скрита от голямо количество междузвезден прах. 

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Нейчър”.