България ще има своя планета и звезда в Космоса. Ние сме част от едва 100 страни в целия свят, които имат възможност да дадат име на своя космически обект. Галактики, слънце, планети и вероятно други форми на живот. Как може да се подготвим за срещата с тях?

„Да се поставим в контекста на една друга цивилизация, която също гледа към небето и също може би търси други планети, дори живот някъде другаде във Вселената”, казва Камен Козарев от Института по астрономия.

Да влезем в обувките на извънземните цели и инициативата "Дайте име на екзосвят" – кампания, в която 100 страни на земята могат да дат име на своя планета в Космоса.

„Нашата се казва  WASP-21. Намира се на около 850 светлинни години от нас. Тя е много подобна на нашето Слънце, а самата планета е голяма колкото Юпитер. Тази планета най-вероятно няма твърда повърхност", уточни Камен Козарев.

Идеята е планетата да е видима с малък телескоп и да се намира на небето така, че да може да се наблюдава от държава-кръстник. Все още не е ясно как ще се казва българската планета, но вече тече конкурс.

„Би било страхотно, ако има имена, свързани с българския фолклор, древнобългарски обичаи, богове”, допълни Камен Козарев.

Името ще стане ясно през декември.