Популярната представа за това как изглежда Млечният път може да се окаже неправилна. Това сочи ново откритие на учени от университета във Варшава, пише „Ройтерс”.

Снимка: Reuters

Астрономите са създали най-точната карта на галактиката ни като са проследили хиляди променливи звезди разпръснати из Млечния път. Това са звезди, чийто блясък не е постоянна величина и се изменя с определена амплитуда.

По този начин учените вярват, че дискът на галактиката не е плосък, а изкривен и усукан. Астрономите показаха триизмерна карта на Млечния път, в който има повече от 100 млрд. звезди, включително и Слънцето.

Снимка: Reuters

„За пръв път галактиката ни беше картографирана от край до край благодарение на реални и точни разстояния” – това обясни съавтора на научния труд Андрей Удалски.

До сега представата ни за формата на галактиката беше базирана на неточни измервания на звездни обекти в Млечния път и в други галактики. Новата карта е създадена чрез разстоянието между Слънцето и 2400 звезди, наречени цефеиди.

Снимка: Reuters

Цефеидите са подходящи при изучаването на галактиката, защото са свръхгиганти със светлина от 100 до 10 хил. пъти по-ярка от тази на Слънцето. Освен това учените посочват, че те са сравнително млади – на около 400 млн. години и тяхното местоположение е близко до това, където са били родени.

Снимка: Reuters

Диаметърът на Млечния път е около 140 хил. светлинни години. Една светлинна година е близо 9 трилиона км. Галактиката ни започва да се оформя скоро след Големия взрив преди около 13,8 млрд. години, а източникът на светлина и топлина за Земята се формира преди 4,5 млрд. години.