Повече от 200 тона скрап и отпадъци стоят на Луната. Това е в резултат на 50-годишното изследване на единствения ни спътник, съобщи „Гардиън”.

Въпреки че преди дни вторият човек, стъпил на Луната, Бъз Олдрин описа лунната повърхност като „величествена пустош”, в момента там се намират предмети, на които никога не е било отредено да се върнат у дома. В лунното сметище в момента има перо на сокол, стик за голф , 96 торби с човешки отпадъци, алуминиева фигура, роботи, части от космическите кораби и т.н.

Най-тежките предмети са останките от ракети „Сатурн”, разбити кораби, както и голям брой модули, изстреляни от Съветския съюз. На Луната се намират останки от роботи от целия свят – Япония, Германия, Китай и Индия.

Освен „катастрофиралите” отпадъци, там са затихнали и успешните мисии на луноходите, чиито батерии са били източени в името на космическото изследване.  

Дори стикът за голф си има своята история. Той е бил използван от Алан Шепърд. Астронавтът се е опитал да играе популярния спорт по време на мисията на „Аполо 14”. Освен това на спътника ни се намират 12 чифта обувки, сто банкноти от 2 долара и позлатена маслинова клонка, занесена от Нийл Армстронг като символ на мир.