Ако се чудите какво ново хоби да захванете, защо не пробвате нещо, което може да доведе до ново астрономическо откритие. Учени имат нужда от помощ – те призовават обикновените граждани да се включат в търсенето на нови галактики.

Уебсайтът „Зоопарк Галактика“ дава възможност на обикновени граждани да се включат в класифицирането и описването на открити вече галактики, както и да се включат в търсенето на нови светове. Спокойно, няма нужда от някакви специални знания, просто трябва да описвате това, което виждате.

„Формата на галактиката ни казва много за историята й. Така разбираме кога е натрупала материал, кога се е сблъскала с други галактики, кога е формирала нови звезди. Астрономите сме много добри в трупането на данни, но не толкова добри в сортирането им“, казва оксфордският астрофизик зад „Зоопарк Галактика“ Крис Линтот.

Когато си направите регистрация в уебсайта, можете да помогне именно в тази категоризация на новооткритите галактики, като описвате тяхната форма, яркост, мъглявини и др.

„Наблюдавайки небето, всеки от вас може да забележи нещо, което никой никога не е виждал“, казва Линтот.