Екипът на НАСА, който следи преминаването на кометата 2I/Borisov през нашата галактика, публикува нови снимки на небесното тяло. Това е вторият обект, за който знаем със сигурност, че идва от друга галактика, а не от Млечния път.

На снимките виждаме светеща синя точка с опашка на фона на спираловидна галактика. Кадрите са направени от телескопа „Хъбъл“ малко преди 2I/Borisov да се върне обратно в междузвездното пространство и да напусне нашия „космически квартал“.

2I/Borisov беше забелязана за първи път през август от астроном аматьор в района на Крим. Тъй като кометите се кръщават на техните откриватели, тази носи името „Борисов“. Небесният обект предизвика огромен интерес и вълнение в научния свят.

Учени от НАСА бързо установиха, че това е едва вторият обект от друга галактика, който ни посещава.

Снимка: NASA

Първите снимки на кометата са направени през октомври, а тези – през ноември и декември, като дават много по-голяма възможност за изследване на учените.

На снимките 2I/Borisov се намира на 326 млн. км от Земята – разстояние, което в космическите мащаби е нищожно. Благодарение на снимките от „Хъбъл“ учените са успели да установят размера на ядрото на кометата.