Учени от НАСА публикуваха първите данни, които човечеството получи обратно сондата „Паркър“. Мисията на малкия летателен апарат беше да „докосне“ Слънцето.

Едно от необичайните открития на „Паркър“ е, че магнитното поле на Слънцето постоянно се променя и завърта. Данните тепърва предстои да бъдат тълкувани, но според НАСА това странно държание може да обясни „слънчевия вятър“, който стига и до Земята.

Слънчевият вятър са магнитни частици, които могат да причинят сериозни повреди на инфраструктурата на Земята. Той се и вижда – северното сияние се причинява именно от тези частици, когато се доближат до атмосферата на планетата ни.

„В исторически план има две много сериозни ситуации, причинени от слънчевия вятър – през 1859 г. са прекъснати телеграфните мрежи на Земята, а през 1972 г. електричеството, генерирано от слънчевата буря, е активирало военни мини в Северен Виетнам“, пояснява професорът по физика Стюърт Бейл, който е и автор на проучването на НАСА.

Разбирането на Слънцето и неговата активност може да помогне на учените да предвиждат силни соларни бури, които могат да засегнат сателитите ни и комуникационните системи.

През следващите пет години „Паркър“ ще продължи да изпраща данни обратно на Земята, като най-близо до Слънцето ще бъде през 2024 г. – едва на 6,2 млн. километра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!