38-годишна жена в медикаментозна кома с COVID-19 е родила близнаци в Бургас. Пациентката е постъпила в инфекциозното отделение на държавната болница в морския град в сравнително стабилно състояние, но бързо се влошава.

Заради влошаване на състоянието ѝ и понеже е била с придружаващи заболявания, тя е спешно приведена в реанимация. Въпреки че родилката е в осмия месец, лекарите вземат решение да бъде направено секцио, за да бъде спасен живота на бебетата.

„Майката беше в относително стабилно състояние в инфекциозното отделение, но при рязко падане на сатурацията й, се наложи спешно, по най-бързия начин родоразрешение, за да бъде спасен животът на бебетата. Те са недоносени. Те са под интензивно наблюдение и грижи, непрекъснати в отделението по неонатология. Състоянието им за момента е стабилно“, разказа за bTV зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

"Радостната новина е, че майката тази сутрин вече е на спонтанно дишане, което й дава шанс един ден да си приеме децата, да ги прегърне и да ги гледа. Състоянието на недоносените близначета е стабилно", допълни д-р Георгиев.

Новородените не са дали положителна проба за коронавирус. Дни преди това е починал техния баща. Имал е грипоподобни симптоми, но тестът му за коронавирус е показал отрицателен резултат. Въпреки това лекарите имат съмнения, че причина за смъртта му е COVID-19.

В Инфекциозното отделение на държавната болница в Бургас има отделени легла за заразени с COVID-19 бебета и деца. От началото на пандемията са били хоспитализирани общо 44 деца.

В момента там се лекуват петима малки пациенти. Едно от децата в лечебното заведение е бебе на 3 месеца, едно на 1 година, едно на 4 години и две деца на 12 и на 16 години.

„Най-много деца сме имали през месец декември, общо 13“, казва д-р Георгиев и допълва, че при при малките пациенти заболяването протича леко. Престоят им в болница е не повече от седмица.

Заради растящия брой на заразени в Бургаско в държавната болница в Бургас се откриват допълнително 25 легла.

  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас
  • Вече сме на 20-о място по заболеваемост и на 2-ро по смъртност в ЕС
  • Д-р Иван Попиванов: Вървим към създаване на колективен имунитет към COVID-19
  • 1635 нови случая и 164 починали с COVID-19 у нас
  • „За да не се оправдават, че няма пари“: Правителството удължи мерките за подкрепа до края на юни
  • Над 30 000 души са се ваксинирали по време на празниците (ОБЗОР)