38-годишна жена в медикаментозна кома с COVID-19 е родила близнаци в Бургас. Пациентката е постъпила в инфекциозното отделение на държавната болница в морския град в сравнително стабилно състояние, но бързо се влошава.

Заради влошаване на състоянието ѝ и понеже е била с придружаващи заболявания, тя е спешно приведена в реанимация. Въпреки че родилката е в осмия месец, лекарите вземат решение да бъде направено секцио, за да бъде спасен живота на бебетата.

„Майката беше в относително стабилно състояние в инфекциозното отделение, но при рязко падане на сатурацията й, се наложи спешно, по най-бързия начин родоразрешение, за да бъде спасен животът на бебетата. Те са недоносени. Те са под интензивно наблюдение и грижи, непрекъснати в отделението по неонатология. Състоянието им за момента е стабилно“, разказа за bTV зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

"Радостната новина е, че майката тази сутрин вече е на спонтанно дишане, което й дава шанс един ден да си приеме децата, да ги прегърне и да ги гледа. Състоянието на недоносените близначета е стабилно", допълни д-р Георгиев.

Новородените не са дали положителна проба за коронавирус. Дни преди това е починал техния баща. Имал е грипоподобни симптоми, но тестът му за коронавирус е показал отрицателен резултат. Въпреки това лекарите имат съмнения, че причина за смъртта му е COVID-19.

В Инфекциозното отделение на държавната болница в Бургас има отделени легла за заразени с COVID-19 бебета и деца. От началото на пандемията са били хоспитализирани общо 44 деца.

В момента там се лекуват петима малки пациенти. Едно от децата в лечебното заведение е бебе на 3 месеца, едно на 1 година, едно на 4 години и две деца на 12 и на 16 години.

„Най-много деца сме имали през месец декември, общо 13“, казва д-р Георгиев и допълва, че при при малките пациенти заболяването протича леко. Престоят им в болница е не повече от седмица.

Заради растящия брой на заразени в Бургаско в държавната болница в Бургас се откриват допълнително 25 легла.

  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!