Общо 7 спешни медици в София са с доказан коронавирус, а още четирима служители на центъра са тествани и утре ще стане ясно дали също са болни. Това съобщи на брифинг началника на ЦСМП-София д-р Георги Гелев.

Ще се проверяват обитателите на стотици посетени адреси в столицата.

Той подчерта, че все още не е ясно дали заразата е дошла от контакт с пациенти. Общо 600 посетени адреса са дадени на РЗИ-София: „Дали сме имената на тези хора, има телефони, те ще се свържат с тях, ще установят колко от тях са със симптоми или с разгъната клинична картина“.

„За 24 часа са някъде около 500 адреса, сами разбирате, че, след като един екип посещава около 10-12 адреса, няма как да се знае откъде идва заразата. Заразата не е станала днес, станала е в предходни дни. Просто днес се манифестират оплакванията“, посочи началникът на „Спешна помощ“.

Първият случай в „Спешна помощ“ е на лекарка, която е пътувала в Австрия през февруари и от средата на март е болна в самоизолация. През миналата седмица е дала положителна проба за COVID-19 и това е наложило тестването на една цяла смяна от над 100 души. Така са излезли другите 6 потвърдени случая.

Днес нови двама лекари са имали оплаквания, подобни на тези при коронавирус. Затова и два екипа – медик и шофьор, се изследват във ВМА.

Д-р Гелев подчерта, че всичките му болни служители са под домашна карантина и нямат сериозни оплаквания.

Той посочи, че е закупил 1000 бързи теста, през които ще минат всичките служители и при положителен резултат даденият медик веднага ще бъде пращан за PCR тест във ВМА или „Софиямед“.

Снимка: БГНЕС

Гелев успокои, че няма опасност София да остане без спешна медицинска помощ. Той отбеляза, че оперативно служители на ЦСМП могат да се прехвърлят на други работни места, а, при нужда, е възможно и екипи от София-област да поемат адреси в столицата.

Той освен това и беше категоричен, че няма да пострада обслужването на пациенти със спешни животозастрашаващи състояния.

Тестове за всички спешни медици

От асоциацията на работещите медици в спешната помощ настояват всички техни колеги в страната да минат през тест.

"След като се получат резултатите, да се вземе някакво решение от Националния щаб на колко време да бъде правен скрининг. При нас опасността е не толкова дали ще се разболеем, или не, а да не се превърнем в заразоносители, които са безсимптомни, които продължават да работят - макар и в защитно облекло.", коментира д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 861 716 22 229 398 483 3 361 447
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 861 716 22 229 398 483
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer