Заразата днес взе още две жертви. Това са жени на 60 г. и на 75 г г. И при двете са констатирани придружаващи заболявания. Те са били на апаратна вентилация в болница „Пирогов“. Така общият брой на смъртните случаи е 20. Излекуваните са 37.

531 вече са потвърдените случаи на COVID-19 у нас до момента. Започна тестване и на спешните медици. Разкриват още лаборатории в страната за обработка на пробите.

17-годишният ученик с коронавирус е от Карнобат. Пробата му е направена заради баща му, който преди 3 дни е хоспитализиран с двустранна бронхопневмония и положителен тест.

Най-вероятно младежът, който е на електронно обучение от 3 седмици у дома, е нарушил изолацията, смятат здравните власти.

„Имал е 9 контактни, 7 от които са негови връстници и съученици. Въпреки изолацията, осъществил е контакт с тези 7 свои връстници, на които към днешна дата е наложена 14-дневна карантина, а на него самия 28-дневна карантина“, уточни д-р Георги Паздеров, директор РЗИ-Бургас.

30% от заразените у нас са пътували в чужбина, отчитат от щаба. В Русе 21-годишен младеж, завърнал се от Англия, е дал положителна проба след 14-дневната карантина.

„След като изтича карантината на 1 април, на 2 отиват в частна лаборатория, майката ги кара и си правят изследвания, като синът излиза положителен“, посочи д-р Маргарита Николова, директор на РЗИ-Русе.

Девет заразените са служители на реда, а други двама са военни. Започна и масово тестване на екипи на столичната Спешна помощ заради потвърден случай на коронавирус сред медиците.

„Вчера са приети за изследвани около 40 души от Бърза помощ в София, днес още 40 ще се изследват и така, докато премине цялата група. Там, имаме една колежка, която е пътувала чужбина и е с положителна проба“, уточни ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Тестването започна само 2 дни след недоволството на спешните медици, че трудът им е неоценен. От утре ще заработи още една лаборатория за установяване на вируса с PCR-тестове – тя ще бъде в столичната болница „Пирогов“.