Много от медиците, които са контактни на заразени с COVID-19 пациенти – не са тествани. Това каза в „120 минути“ председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева.

Тя обясни, че тези от тях, които не са били със защитно облекло са карантинирани, а проба за коронавирус ще им бъде взета едва след изтичането на задължителната изолация.

„Които са били със защитно облекло продължават да работят и ще бъдат тествани, ако проявят някакви симптоми. Съгласна съм, че това е практика, но при положение, че в Германия казаха, че имат 2300 заразени медици, а в Италия и Испания твърдят, че между 14% и 20% от медиците им са заразени – не е ли редно да се преосмисли тази идея“, допълни д-р Кателиева.

По думите ѝ няма нищо по-страшно за един лекар от това да разбере, че е заразил свой пациент. Тя заяви, че медиците са оборудвани с предпазни щитове, костюми и маски със закъснение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Диагнозата COVID-19 не се дава по телефона. В много случаи, когато екипът на Спешна помощ отиде на адрес и премери температурата, разбира, че този пациент ги е повикал за гръдна болка, която се оказва двустранна пневмония. Този човек кашля от една седмица и най-вероятно си останал очи в очи, само с една маска, с човек, който може да е болен от коронавирус“, допълни тя.

Д-р Кателиева каза, че трябва да се прояви повече уважение към спешните здравни работници. „Има много заболявания, които наподобяват оплакванията на коронавируса. Аз лично съм имала такъв пациент, оказа се със спонтанен пневмоторакс, което не е инфекциозно заболяване“, уточни медикът.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя изтъкна, че тези пациенти не трябва да се смесват и много трябва да се внимава. Д-р Кателиева коментира и предложените от държавата допълнителни 1000 лв. за медиците на първа линия.

„Аз лично не ги искам тези пари, предпочитам да ги дадат за бързи тестове. По-добре да ги има тези тестове и аз да съм спокойно в работата си, отколкото да ми ги дадат на мен. Благодаря за тези пари“, каза тя.