Ежедневно медиците ни са изправени пред най-голямото изпитание в новата ни история. В тези тежки дни много от тях имат нужда от подкрепа.

Именно такава подкрепа оказва син, който написа трогателно писмо до своята майка – писмо, изпълнено с възхищение и кураж:

Снимка: btvnovinite.bg

Това е моята майка. Повечето хора я познават като д-р Делиева. В момента тя се изправя лице в лице срещу опасността, наречена COVID-19. Докато всички хора се запасяват и междувременно с това пишат какви ли не глупости по социалните мрежи - тя рискува живота на собственото си семейство и приятели. Няма избор, такава й е работата.

Аз съм изключително горд с нея, защото тя освен добър инфекционист, смея да твърдя, че е един от най-добрите детски специалисти.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това работи на две места 24/7, за да може да поддържа един, нека го наречем "среден стандарт" на живот. Но това е друга тема.

Въпреки че се е отдала на това да спасява детски и не само животи, тя винаги се е грижила и за своето семейство. Както е добър лекар, така е и домакиня, съпруга и майка.

И докато е всичко това - тя не сваля усмивката от лицето си, дори и с този предпазен костюм срещу този вирус.

Горд съм с теб мамо и много те обичам!

Снимка: btvnovinite.bg

Искрените думи на благодарност за лекарите на първа линия в борбата с коронавируса са на 26-годишния Андон Чулев. Майка му също е сред тях.

Д-р Гинка Делиева е част от Инфекциозната клиника на ВМА, а допълнително работи и като педиатър в поликлиниката в Нови Искър. Синът ѝ казва, че вижда как много от младите хора не разбират истински големината на заплахата.

„Излезе едно клипче - знаете напоследък е доста модерно между тийнейджърите да правят някакви предизвикателства. И много ме подразни това, че те не осъзнават реалната опасност за техните семейства. Последното нещо, на което станах свидетел в интернет, е клипче на десетина тийнейджъра, които започват с една близалка, която облизва първия човек, дава я на следващия и така се изреждат всички и последният буквално си слага цялата близалка в устата. И предизвикателството е "коронавирус челиндж" на английски, което е да не използвам думи, които убиват хората, но не е адекватно“, разказва Андон.

Снимка: btvnovinite.bg

Признава, че коронавирусът напълно е променил живота на семейството - точно както на всички останали.

„Пазим стриктно карантината, носим предпазни средства, ако се излиза. Аз все още не съм излизал - вече 8-9 дни. Радвам се, че мога да имам възможността да работя от вкъщи, защото и това е голям проблем за доста хора“, споделя младежът.

За Андон, който е любител на високите скорости, все пак в извънредната ситуация ключови са спокойствието и търпението. 

„Те са хората, които са опора на тях, така че трябва да се толерира това нещо. Да са благодарни, че имат смелостта да се изправят с това предизвикателство и имам и един съвет към всички останали хора - прибирайте се вкъщи. В рамките на месец, ако се спази тази карантина, лично мое мнение, че нещата много бързо ще се разминат и така ще има и най-малка загуба за икономиката“, смята Андон.

  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!