Първи заявки за партийните лидери, първи политически спорове и първи предложения за законопроекти – 45-ият парламент започна работа. Новите депутати си избраха и председател на Народното събрание.

240-те народни представители се заклеха официално. Лидерът на втората политическа сила Слави Трифонов и още четирима депутати положиха клетва онлайн.

Кабинетът „Борисов 3“ депозира оставката си и остава да управлява до избора на ново правителство.

Консултациите с парламентарните сили започват още в понеделник, заяви президентът Румен Радев, а след това ще завърта рулетката с мандатите.

Призив за възраждане на парламентаризма и за възстановяване на контрола на НС над изпълнителната власт, отправи президента Румен Радев. В словото си пред новия парламент той обяви, че е готов да назначи служебно правителство, ако Народното събрание не успее да излъчи кабинет.

С поименна проверка на депутатите и дистанционно полагане на клетва – така започна работата на 45-ия парламент. Залата в старата сграда на Народното събрание не беше подготвена технически за автоматично отчитане на кворума.

Традицията беше спазена и заседанието беше открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Последваха изявления от политическите сили.

ГЕРБ обявиха, че са готови да предложат кабинет, който да заработи от „ден първи“.

От „Има такъв народ“ заявиха, че ще внесат законодателни промени, с които да паднат ограниченията за секциите в чужбина, а партийната субсидия да стане един лев. Според тях те трябва да бъдат приети независимо колко дълъг ще е животът на този парламент.

За пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт ще настояват от БСП.

ДПС заявиха готовност да подкрепят новите партии за кабинет, но с определени приоритети.

От „Демократична България“ обявиха, че са готови на разговори с „Има такъв народ“.

„Изправи се! Мутри вън!“ също ще поискат ревизия на изпълнителната власт и нови изборни правила.

Местата на правителството останаха празни, тъй като 14 от министрите на кабинета „Борисов 3“. Премиерът Бойко Борисов също не присъства, а по-късно стана ясно, че е депозирал оставката си писмено. Прочитането на писмото предизвика реакция.

Ново парламентарно мнозинство се очерта при избора на председател на парламента. За Ива Митева гласуваха всички… без ГЕРБ.

Новите депутати така и не се събраха за традиционната снимка.

Кой ще ръководи парламентарните групи?

При ГЕРБ вместо Даниела Дариткова, председател на парламентарната група ще бъде Десислава Атанасова.

За партия "Има такъв народ" изненадващо - не Слави Трифонов ще председателства групата, а Тошко Йорданов.

При следващите две политически сили се запазват старите председатели - Корнелия Нинова на БСП и Мустафа Карадайъ на ДПС. Христо Иванов оглавява ПГ на "Демократична България", а Мая Манолова на "Изправи се! Мутри вън!".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!