Трагичният инцидент край авиобаза Крумово прeдизвика парламентарни схватки. Заседанието обаче започна с минута мълчание в памет на жертвите.

Искаме оставката на военния министър Красимир Каракачанов заради инцидента в авиобаза „Крумово”, заяви лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки.

„Нормално е министърът да понесе политическа отговорност… на Каракачанов трябва да му бъде търсена отговорност”, подчерта той.

От „Воля” заявиха още, че ще внесат сигнал до прокуратурата с искане да се изясни кои са виновните лица за това, че не са били осигурени пари за обучение на военните пилотите или за ремонти на техниката.

„Какво излиза – назначаваме Сульо и Пульо за министри на отбраната, абсолютни безхаберници… И после хората ходят на сигурна смърт… Излиза, че в този ден няколко български екипажа играят на руска рулетка – четири екипажа са се сменяли на този хеликоптери. И сега останалите три се кръстят и палат свещички, че не се е случило на тях…”, каза той.

„Българската армия не заслужава да дава повече жертви, трябва максимално бързо да се намери подготвен човек, който да застане начело на отбраната”, посочи Марешки.

„Няма как Каракачанов да се оправдава, че нямало пари за 180 часа нальот на пилотите, след като намират милиарди левове за самолети”, добави лидерът на „Воля”.

Преди седмица Марешки отново поиска оставката на Каракачанов, тогава с заради плановете за придобиване на нов тип боен самолет за армията.

От „Воля“ дори внесоха предложение за мораториум на сделката и се обявиха срещу „неразумното харчене на близо 6 млрд. лв“.

Каракачанов път получи защита от коалиционните си партньори от „Обединени патриоти”. 

„Трагичният случай в „Крумово“ не може да се използва за искане на оставка”, заяви председателят на парламентарната група на ОП Волен Сидеров. 

Предполагам, че не е проблем за Каракачанов да подаде оставка. Но ние сме в една коалиция, която сме излъчили двама вицепремиери, и всяка една оставка ще означава разтурване на голямата управляваща коалиция с ГЕРБ. Така че, ако това търси и цели г-н Марешки, той трябва след А да каже и Б – иска нови избори, разчита, че след това ще управлява или какво друго“, каза още Сидеров. 

По думите му обаче социологически проучвания показват, че няма промяна в политическата картина в момента.

„Така че предполагам, че това просто е един от поредните опити на г-н Марешки да привлече вниманието към себе си“, посочи още Сидеров.

Попитан за планирания от БСП вот на недоверие на правителството заради ситуацията в сектор „Сигурност” Марешки заяви, че най-вероятно групата няма да го подкрепи, защото е „безсмислено”.

„Сигурността, както по времето на Орешарски, на предните правителства, така и на това, не е на нивото, което очакваме… заради това, че парите не отиват при полицаите, лекарите и учителите, а отиват за корупционни сделки”, смята Марешки.

Депутатите от „Воля” обявиха и че ще внесат предложение за промени в Закона за физическото възпитание и спорта, с които да не се дава право на спортните клубове, които носят имена на български герои като Левски и Ботев, да добавят към имената търговска марка или обидни думи.

„С този законопроект искаме да защитим и да опазим от злоупотреба имената на всички исторически личности, дали живота си за България”, заяви Марешки.

  • Докладът на комисията, разследваща катастрофата на Ми-17, е засекретен
  • Стотици изпратиха пилотите, загинали край Крумово
  • Повишиха посмъртно пилотите, които паднаха с Ми-17
  • В сезона на пожарите: Оставаме без хеликоптер за овладяване на огъня
  • Шефът на ВВС: Загиналите пилоти са били с изключително малък нальот за тази година
  • ВМА: Бордният инженер на падналия Ми-17 е в стабилно състояние
  • Политическите коментари след трагедията с Ми-17: Лобизмът убива
  • Загиналите в Ми-17 – пилоти с десетилетия опит
  • Основната версия за катастрофата с Ми-17 – техническа неизправност
  • Двама военнослужещи са загинали при катастрофата с хеликоптер край Летище Пловдив