Двама военнослужещи, командирът на екипажа и помощник-пилотът, са загинали при катастрофата с хеликоптер Ми-17 край Летище Пловдив. Това са капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417. 

Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, е ранен. Откаран е незабавно в болница, в съзнание.

Инцидентът стана към 20:30 ч. днес близо до зоната за гражданска авиация на летището в момент, в който там има много пътници, които чакат свои близки и роднини с полет от Лондон.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който вече посети авиобаза Крумово, изказа съболезнования на близките на загиналите военнослужещи.

За bTV той съобщи, че инцидентът е станал по време на учебен полет при изпълняване на упражнения по спасяване.

„Хеликоптерът днес е правил три полета с други екипажи. При четвъртия полет при изпълнението на учебната задача, изведнъж, както е зависнал във въздуха, пада буквално за секунда, дори пилотите не са могли да информират по радиото”.

По думите на Каракачанов към настоящия момент инцидентът изглежда повече като авария, а не като пилотска грешка. Той уточни обаче, че тепърва предстои разследване.

Няма опасност за живота на третия член на екипажа, офицерски кандидат Алексей Каменов. Състоянието му е стабилизирано. Той е приет за лечение в Университетската болница в гр. Пловдив със счупвания, но е контактен.

Пилотите са били опитни, категоричен беше министърът. По думите му не е имало силен вятър, което показва, че не е поради метеорологични условия.

Вертолетът Ми-17 е пада от около 50 м. височина в района на авиобаза Крумово и се разбива.

Веднага към мястото се насочват противопожарни автомобили от летището, за да предотвратят избухване, тъй като машината е била заредена с гориво.

По случая се води разследване. На мястото са прокурори и служители на Военна полиция.

След инцидента на летището е настъпила паника. Полетите, които са се очаквали от Англия и Италия, са кацнали, но с няколко часа закъснение.

Познат в наши дни като "знаменосец" на военния парад за Гергьовден, многофункционалният Ми-17 се използва за гасене на пожари. През 2003 г. в Разлог при пожарогасене падна също такава машина.

 • Докладът на комисията, разследваща катастрофата на Ми-17, е засекретен
 • Стотици изпратиха пилотите, загинали край Крумово
 • Повишиха посмъртно пилотите, които паднаха с Ми-17
 • В сезона на пожарите: Оставаме без хеликоптер за овладяване на огъня
 • „Воля” отново поиска оставката на Красимир Каракачанов, ще сезира прокуратурата
 • Шефът на ВВС: Загиналите пилоти са били с изключително малък нальот за тази година
 • ВМА: Бордният инженер на падналия Ми-17 е в стабилно състояние
 • Политическите коментари след трагедията с Ми-17: Лобизмът убива
 • Загиналите в Ми-17 – пилоти с десетилетия опит
 • Основната версия за катастрофата с Ми-17 – техническа неизправност
 • Военен хеликоптер се разби край Летище Пловдив