За нас от "Воля" хората са на първо място, не самолетите. Това заяви в Народното събрание председателят на "Воля" Веселин Марешки в декларация от името на групата, заставайки срещу проектите за въоръжаване на армията.

 Той посочи, че групата е внесла предложение за мораториум върху разходите за въоръжаване и по-конкретно - да се спрат проектите "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет" - на обща стойност 3,3 млрд. лв.

Марешки призова да се спре "този харч", докато не се подобри благосъстоянието на българския народ и докато не се решат всички проблеми в държавата.

Основните ни мотиви, с които се противопоставяме на тези проекти, е, че най-бедната държава в ЕС не може да си позволи на този етап да отделя милиарди левове за армията, при положение че фалират болници, няма пари за по-високи пенсии и заплати на българските учители, лекари, културни дейци, медицинските сестри, полицаите, посочи Марешки. Според него е нужен комплексен подход, а не купуване на парче, за модернизиране на армията. Никой не може да ни обясни каква ще е ефективността от купуването на няколко самолета, коментира той.

Основното обещание на Красимир Каракачанов и колегите му беше за високи пенсии и заявиха, че парите ще се вземат от намалените разходи за въоръжаване, заяви Марешки. Влизайки в парламента, много бързо забравиха това, допълни той. Оказа се, че за тях военните играчки са по-важни от съдбата на хората, коментира Марешки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!