Установена е миризма на нефтопродукти и опалесценция (промяна на цвета на водата) в района на кораба „Вера Су“, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Екоминистерството е направило извънредна проверка в района по сигнал от „Гранична полиция“ за петно в района.

Взети са две проби от морските води – от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба.

„В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт“, уточняват от МОСВ.

На място се извършва проверка и от „Морска администрация“. Времето в района обаче е изключително лошо – вълните са огромни. Спасителната лодка, която беше на палубата на кораба вече се намира в морето.

„Разливът най-вероятно е на самата спасителна лодка, на която имало резервоар от 10 л гориво. Тя е била разбита от вълните. Миризмата  по всяка вероятност е от там“, каза за bTV директорът на „Марка администрация“ кап. Венцислав Иванов.

По думите му времето е изключително неблагоприятно за каквито и да било операции в района и най-рано във вторник ще може да се направи подробен оглед в района.

Според директора на „Морска администрация“ във Варна Валентин Енчев в момента няма замърсяване в района, където е заседнал плавателният съд.

По думите му е нормално при това време и заливане на целия кораб да се появи мазно петно, но то вече се е разнесло.