Туризмът, строителството и земеделието ще получат сериозна държавна подкрепа за излизане от кризата, предизвикана от коронавируса. Това стана ясно след продължилия два часа и половина Коалиционен съвет на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. От изявленията след него се разбра, че трите партии все още имат теми, по които не са постигнали пълен консенсус.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че пълна подкрепа имат лансираните от правителството антиепидемични мерки, докато тези за подкрепа на гражданите и на икономиката се подкрепят „с някои уговорки“.

Лидерите на „Обединени патриоти“ обясниха, че акцентът е върху туризъм, строителство и земеделие, защото това са сектори, които не са пряко зависими от международната конюнктура и в които вътрешните мерки могат да имат най-голям ефект.

„Всичко трябва да се прецизира внимателно – от гледна точка на социално-икономическия ефект и от гледна точка на това дали можем да си го позволим. Разговорът между отговорни политически формации не бива да се превръща в състезание кой може да предложи повече и да се хареса в очите на гражданите“, подчерта Дончев.

Туризмът

По отношение на туристическия бранш и проблемите му „някои предложения са безспорни“, по други ще се работи, заяви лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов. „Темата с ваучерите в една или друга форма беше приета. Целта не е да се подпомага един бизнес само заради самия бизнес, а затова в края на краищата парите на българските граждани, ползвайки туристическите услуги, да подпомогнат българския туризъм, а не да изтекат навън“, обясни той.

Става дума за идеята определена част от гражданите да получава ваучери, с които да могат да ходят на почивка у нас. Към момента няма яснота за размера на държавната помощ и кой ще има право на нея. Валери Симеонов от НФСБ посочи, че се работи по това ваучерите да са налични в началото на летния сезон – когато и да бъде това. Сред подпомогнатите ще са учениците, които ходят на екскурзии.

„Идеята е добра, но има проблем с детайлите – какво правим с гражданите с високи доходи?“, запита Томислав Дончев. Той отхвърли и предложението за намаляване на ДДС, искано от националистите: „В програмата на правителството е записано, че данъците няма да се променят – нито надолу, нито нагоре“.

На това Каракачанов отговори, като отбеляза, че и коронавирусната пандемия не е била разписвана в програмата.

По думите на Симеонов ще има „жест“ към нискобюджетния туризъм със семейни хотели, къщи за гости и др. Не стана ясно обаче какво точно ще представлява мярката. По искане на ресторантьорите ще се промени заповедта на здравния министър и масите в заведенията ще бъдат отдалечени на 1,5 метра, а не на 2,5 метра.

Екстравагантно предложение, което е подкрепено от всички, е, че плажните принадлежности през Сезон 2020 – шезлонг, чадър, масичка и т.н., ще са безплатни за летуващите.

Строителството

Има договореност за удължаване на правото на строителство в националните курорти – от 15 май на 15 юни. Няма туризъм, няма как да има, няма смисъл да се ограничава строителството, коментира Симеонов. Той призова и общинските съвети по места да вземат решение за подобни удължени срокове извън националните курорти.

„В строителството виждаме голям потенциал а работни места – увеличаване на възможностите за назначаване на хора, повишаване на броя на строителните обекти, инфрастурктурни обекти“, посочи лидерът на НФСБ.

Той даде и конкретни примери: ускореното довършване на АМ „Хемус“, започване на пътя Ботевград – Монтана – Видин, тунелът под Шипка, северният обход на Бургас, ремонтите на мостове, виадукти и язовири, ВиК проекти, саниране с поне 30% участие на етажната собственост и др.

Земеделие

Симеонов анонсира мерки в посока инвестиране в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и култури.

Земеделският министър Десислава Танева подчерта, че секторът е адекватно подкрепен от държавата в кризата, но се работи и по други инициативи, които ще бъдат представени на по-късен етап.

  • От 19 април отварят детските клубове
  • Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"
  • 2126 са новите случаи на COVID-19
  • Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на заразените (ОБЗОР)
  • Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората
  • От понеделник разрешават и конгреси и тиймбилдинги
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България