Туристическият бизнес по Черноморието е изправен пред сериозна дилема - да посреща туристи при неясни правила и риск от затваряне или да не отвори базите си въобще.

Пълни паркинги за туристически автобуси - това е обичайна гледка вече втори месец. По данни на Националното сдружение "Случаен превоз" само в Бургаския регион престояват над 700 автобуса, които имат забрана да работят заради извънредното положение. Те са пригодени само за превоз на туристи и няма как да бъдат използвани за друг вид транспорт.

Освен неяснотите около това кога реално ще започне летният сезон и какви туристи ще дойдат по Черноморието, превозвачи, екскурзоводи, туроператори и хотелиери са притеснени, че няма регламентирани общи правила как трябва да бъдат посрещани тези туристи и какво ще се случи, ако някой от тях се разболее, докато е на почивка.

С намален персонал, който чака на повикване и много неизвестни как ще обслужва гостите си, Мария Жекова е решила да предлага само настаняване, без да отваря ресторанта към хотела, въпреки че разполага с три зали за хранене.

Снимка: btvnovinite.bg

Неясно е какви мерки ще се прилагат в стаите.

"След като замине туристът, дали трябва тази стая да изчака 24 часа или повече, или не е необходимо. В случай, че заболее турист, хотелът ще бъде ли затворен“, попита Мария Жекова.

Засега е ясно само, че ще намалят цените в битката за туристи. Без работа от месеци са над 1500 лицензирани екскурзоводи, а целият сектор, извършващ туристически екскурзии, е на загуба от принудителния престой.

Снимка: btvnovinite.bg

Потърпевши от забраните при извънредното положение са и всички, предлагащи допълнителни услуги за туристите, като водолазните клубове. Макар че морската вода вече е топла за гмуркане и за начинаещи водолази, те не могат да стигнат до нея. 

Надеждите на туристическия бранш по Черноморието са, че все пак, докато отпадне извънредното положение, ще бъде решено и как ще започне летният сезон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!