Строителният сектор с идея за реализация у нас на прибиращите се майстори заради кризата с коронавируса.

От бранша им предлагат работа, която да ги мотивира да не се връщат отново в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg


От януари до март Мартин Алексов работил във Франция като монтажник на соларни паркове. Високите надници били стимул дазамине, но кризата с пандемията го върнала у дома. Споделя, че е готов пак да замине. 

Относно предложението на строителния бранш у нас, казва, че трябва заплащането да е мотивиращо, за да се замисли дали да остане. Строителният сектор от години търси заварчици, арматуристи, оператори на машини, инженери и др.

„Тези, които се завръщат от чужбина всъщност са нашите най-кадърни, можещи и квалифицирани кадри. Те могат да намерят препитание в сектор строителство, ако успеем да увеличим обема, оборота от работа“, каза Димитър Копаров, Камара на строителите в България.

Обещават и добро заплащане, но ако темповете на строителство не се забавят заради кризата в COVID-19. Според икономистите тази опасност е реална.

„Проблемът не е, че няма хора, а че тези хора са намирали работа на много по-добро заплащане в Европа“, коментира Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика.

Снимка: btvnovinite.bg


Около 1 млн. души са ангажирани пряко и непряко в строителната индустрия у нас, пресмятат от бранша.

И апелират както инвеститорите, така и държавата да осигури обекти, които пък да дадат работа на хората и да ги задържат в България.