Новите правила за гласуване доведоха и до нови червени линии между партиите. Добрият диалог между партиите все повече остава в миналото. БСП е поставена пред избор - или хартиената бюлетина, или шанса да е партньор в евентуална коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Социалистите отговориха с призив - страстите да се успокоят. ГЕРБ-СДС все още призовават за диалог и редовен кабинет, но не са оптимисти за успеха на първия им мандат. Как ще се разиграят ходовете с втората или третата папка, ще зависи от гласуването на промените в Изборния кодекс.   

Партньорство под въпрос. От „Продължаваме промяната“ предупредиха БСП – ако върнат хартиената бюлетина окончателно, сценарият е само един.

„Няма да влизаме в коалиционни преговори с тях. Независимо с кой мандат“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Тяхна воля, ние не насилваме никого и не се предлагаме на никого“, отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Те заявяват ясно на своите избиратели  - ние се връщаме трайно и обратно в статуквото“, коментира Петков.

„Да се знае от сега – кой ще провали възможността за редовен кабинет“, каза Нинова.

Изборните промени замразиха и още един диалог. От „Продължаваме промяната“ се отказаха от разговори с ДПС на тема бюджет. Въпреки това от движението призоваха.

„Да седнат на масата, да направят редовен кабинет и да решаваме проблемите на хората“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според "Демократична България" шансовете за правителство намаляват. А ГЕРБ призоваха за консенсус по кризите.

„Очевидно е, че ГЕРБ няма да успее по никакъв начин да състави правителство освен ако тази нова коалиция, която днес стана видна, не направи някоя по-смела стъпка“, заяви Ивайло Мирчев, „Демократична България“.

„Не търсете абсолютно никакво взаимодействие по темата за правителство между ГЕРБ и БСП. България има нужда от редовно правителство, има редица кризи“, коментира Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС.  

Скептични са от „Възраждане“. Те пак определиха нови избори като най-добрият изход.

„Тук се води диалог между глухи. Дори и да бъде съставено правителство, то няма да издържи дълго“, каза Костадин Костадинов, „Възраждане“.

От „Български възход“ запазиха мълчание.