България е имала възможност през последните години да реагира много адекватно на постъпваща информация от партньорските служби. При атентата в „Сарафово” нямаше подобна информация. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в студиото на "Тази сутрин".

От думите му стана ясно, че България е предотвратявала редица терористични актове. От началото на мандата на ГЕРБ е работено по около 15 сигнала.

Повишена сигурност

Министърът обясни, че за всеки предстоящ туристически сезон се предприемат мерки за сигурност.

"Два пъти в годината провеждаме срещи след сезона, за да направим анализ и да планираме последващи мерки за безопасността на туристите, които посещават България. „От всичките тези мерки имаме повишена сигурност,” констатира Цветанов.

„Имаме видеонаблюдение почти навсякъде. На местата с камери има понижение на престъпността и се прави постоянен мониторинг на обстановката.”

Пропуски

След това Цветанов обясни, че от терористичния акт на летището може да се предположи, че има някои пропуски. След вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност ще бъде направен анализ на динамиката на сигурността, припомни вицепремиерът вчерашното решение на КСНС, дошло след петчасово заседание.

С цел туризъм

По думите му атентаторът е дошъл в България с "цел туризъм" и е останал незабелязан.
Шофьорската му книжка не е изработена в България или в съседна страна. Има косвени доказателства, че извършителят не е бил на територията на Европейския съюз в последните години, обясни министърът.

Цветанов направи съпоставка с предотвратения терористичен удар в Кипър, където предполагаемият извършител се е движел в Шенгенската зона, но не каза в прав текст дали атентаторът от Бургас е влязъл от шенгенска страна. Подобен недвусмислен намек направи преди дни премиерът Борисов.

Тезата на някои експерти по сигурността, появила се в чужди медии, че атентаторът въобще не е смятал, че ще умре, а бил подведен с обяснението, че само трябва да остави багаж в автобуса, не се понрави на министъра и той я отхвърли.

Достатъчно оперативна информация се обменя между партньорските служби и поредица от атаки са предотвратени по света именно заради тази информация, каза Цветанов. По думите му атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ са дали един друг поглед върху заплахата от тероризма, но въпреки предприетите мерки се е стигнало до атентатите в Мадрид и Лондон.

Човекът от записа е атентаторът

"В момента се опитваме да възстановим снимка на лицето на атентатора на база резултатите от аутопсията и кадрите от видеонаблюдението на „Сарафово”," каза Цветан Цветанов.

Фотороботът ще бъде представен на свидетелите на атентата и може да бъде разпространен в медиите.

Човекът от записа на камерите на летището в Бургас е атентаторът, потвърди вътрешният министър. По думите му в това няма съмнение.

България в мрежите на геополитиката

Вицепремиерът не коментира пряко съмненията за опити страната ни да бъде замесена в напрежението в Близкия изток между Иран и Израел. За организатор на удара в Бургас израелските служби недвусмислено обвиниха ливанската групировка „Хизбулла”, която се ползва с подкрепата на Техеран.

„Важното е да се придържаме към официалната българска позиция,” заяви Цветанов и добави: „разследването не е иззето от българските служби – това е несериозно.” София не се присъедини категорично към директните обвинения срещу групировката.

По думите на Цветанов от самото начало всичко в разследването е било под контрола на Окръжната прокуратура в Бургас и Националното следствие. Първо са били разпитани израелските граждани в състояние да дадат показания в болницата. Това дало възможност по-късно те да напуснат страната, обясни Цветанов в отговор на съмненията, че отпътуването им е затруднило разследването. До приключването на българския оглед на мястото на взрива не са били допускани представители на чужди служби, заяви вътрешният министър.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти