В Бургас отбелязват петгодишнината от атентата на летището в Сарафово, станал на 18 юли 2012 г.

Тогава взрив, скрит в раницата на атентатор, избухна в автобус с израелски туристи. Загинаха шестима души, сред които българският шофьор Мустафа Кьосов. 37 души бяха ранени.

Девет месеца по-късно – на 26 април 2013 г., българските следователи направиха възстановка на експлозията, за да изяснят какво количество взрив е носил атентаторът. Обвинителният акт беше внесен в съда четири години след инцидента – на 15 юли 2016 г., като подсъдими по делото бяха Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни.

През септември 2016 г. съдът прави опит да даде ход на процеса, но не успя поради неспазени законови изисквания и разпоредби.

До днес делото е отлагано седем пъти.

Защо и как процесът забуксува?

Атентаторът и неговите помагачи са издирвани в целия свят – от Австралия, през Канада, Алжир, Ливан и Мароко.

„При нас процедурите са разписани в закона – не можеш да ги прескочиш. Правят се международни поръчки. Чакаш резултата. Когато получиш резултат, правиш следващата и така нататък“, обяснява бившият директор на Националното следствие Бойко Найденов.

Най-трудно било да се установи кой всъщност е атентаторът.

Мохамед Хасан ел Хюсейни е 23-годишен студент с френско и ливанско гражданство.

„У него бяха забелязани колебливи действия, което застави второ лице – наблюдаващо от разстояние, да задейства взривното устройство“, казва бившият следовател Георги Илиев.

Процесът обаче не може да започне вече цяла година, блокиран от формалностите в закона. Всички потърпевши трябва да уведомени, тъй като имат право да предявят искове, обясниха от спецсъда.  

„Предполагам, че ще има проблем и с призоваването. И то от гледна точка на това, че разпитът на свидетелите пред български съд касае и транспорта им от Израел до България. По нашето законодателство ние дължим и тези транспортни разноски“, обясни съдията по делото Виржиния Петрова.

През септември от съда ще опитат за осми път да дадат ход на делото.

Междувременно близките на жертвите живеят с надеждата, че извършителите ще бъдат открити и изправени пред съда. Утре те ще оставят цвете на лобното място на близките си.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!