Самоличността на извършителя на бомбеното нападение от 18 юли 2012 г. на летище Сарафово, гр. Бургас, при което загинаха един българин и петима израелски граждани, е установена по категоричен начин след извършената ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия, съобщиха от ДАНС.

Това се случва точно две години след първия атентат на българска територия, насочен срещу чужда държава - Израел.

Извършителят, използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартен (Jacque Felipe Martin), в действителност е Мохамад Хасан Ел Хюсеини (Mohamad Hassan El Husseini, Mohamed Hassan El Husseim). Той е роден в Ливан на 27.05.1989 г. Притежава ливанско и френско гражданство и е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фарах (използвал идентична шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и Хасан Ал-Хадж Хасан (използвал идентична шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико).

„Всеки от тях е имал задача за изпълнение. Един е пътувал, друг е наблюдавал, трети е намирал автомобили. Четвъртият е натиснал и копчето на радиостанцията", посочи бившият следовател от НСС Георги Илиев, участвал в разследването.

По думите му активиралият бомбата е имал видимост към атентатора от около 50 метра извън летището.

„Той е бил наблюдаван, неговите действия колебливи са били забелязани и това е довело до натискане на копчето и взривяването", заяви Илиев.

Известно е, че близките и роднините на Хюсеини са публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му в ролята му на "мъченик". До момента обаче, няма категорични данни дали терористите принадлежат към "Хизбулла", или са част от групировка, която я имитира.

Разследването, водено от Окръжна прокуратура – Бургас, продължава. До момента са извършени множество процесуално-следствени действия - разпити на голям брой свидетели, назначени и изготвени експертизи (дактилоскопни, технически - за изследване на документи, биологични, пожаро-технически, химически, авто-техническа и оценъчни, съдебно-медицински, компютърни и антропологическа), назначени са разпознавания на лица и са проведени следствени експерименти.

В резултат на съвместната работа на Прокуратурата на Република България с Държавна агенция "Национална сигурност" и партньорски служби и след обмен на информация са изготвени голям брой молби за правна помощ до различни държави.

На летището в Сарафово днес мерките за сигурност са най-строгите до сега. Целият терминал се обхожда от патрули с кучета. За израелските туристи има отделна зона.

Отделният изход съкращава извеждането на израелските туристи от самолета към автобусите наполовина и елимира възможността до тях да стигне външен човек".

Две години след атентата, туроператорът Ивайло Марков продължава да посреща туристи.

„Аз бях на 3 метра от автобуса като гръмна... Чух писъците и ми стана ясно за какво стана дума и хукнах към автобуса. Всички тръгнаха да бягат към терминала, аз отидох към автобуса и даже имаше една колежка, която лежеше на земята, аз отидох и си я взех и си я прибрах. И след това помогнах на още няколко израелци ранени да ги изкараме от там", спомня си той.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти
  • Атентатът от Сарафово влиза в съда

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!