Делото за атентата на летище „Сарафово“ в Бургас отново не започна в Специализирания съд.

Причината и този път беше, че голяма част от пострадалите израелски граждани не бяха редовно призовани – заради многобройните грешки в имената и адресите на пострадалите.

От прокуратурата посочиха, че продължават да правят опити да ги издирят.

Прокурорът по делото Калина Чапкънова посочи, че то ще започне, но няма как да каже кога точно. В момента единствената трудност, която съществува, е невъзможността пострадалите да бъдат редовно призовани.

Съдия Аделина Иванова заяви пред bTV, че е обмислял вариант български магистрати да заминат в Израел и на територията на посолството да бъдат разпитани пострадалите и близките им.

Следващото насрочено заседание е на 12 декември.

При атентата, който се случи на 18 юли 2012 г., загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на взривения автобус. 35 души бяха ранени.

Специализираната прокуратура обвини задочно за терористичния акт ливанеца Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, който има канадско и ливанско гражданство. Двамата се издирват от Интерпол.

Двамата са издирвани и в Австралия, и в Канада, където живеят семействата им. Българските власти обаче не казват къде и как са засечени за последно. Според израелския журналист от „Йерусалим поуст“ Бенджамин Вайнхар и в момента двамата се намират на територията на Южен Ливан.

„Това, което знам е, че преди няколко години обвиняемите са имали контакти в социалните мрежи с жени в България. Бих искал да знам дали българското правителство е поискало от ливанското правителство да установи мястото, където се намират тези хора и да ги предаде на правосъдието“, каза Бенджамин Вайнтал от Фондация за защита и демокрацията.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!