Навършват се четири години от атентата на летището в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор.

Припомнете си какво се случи:

В 17 ч. пред възпоменателния паметник, поставен близо до мястото на взривения автобус, ще започне възпоменателна церемония. Ще бъдат запалени свещи и ще бъдат поднесени цветя. В 17:23 ч. – точният час на атентата, ще бъде отброена и минута мълчание в памет на шестте жертви.

Очаква се на място церемонията да присъстват роднини и близки на загиналите от Израел. Снощи те пристигнаха при изключителни мерки за сигурност.

Вижте какво разказаха:

Преди дни прокуратурата най-накрая внесе обвинителен акт заради атентата – той е срещу Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан.

Мишена на атентата от 18 юли 2012 г. беше автобус с израелски туристи, които току-що кацнали на летище „Сарафово“. При инцидента бяха ранени 35 души.

Израелските официални власти обвиниха за нападението Иран и ливанската шиитска организация „Хизбула“. На 5 февруари 2013 г. България също посочи „Хизбула“ като отговорна за атентата.

На 25 юли 2013 г. за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, роден на 5 ноември 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин. В периода 28 юни – 18 юли 2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. „Слънчев Бряг“ и с. Равда.

Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист – алжирец, също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.

Днес, четири години след трагедията, мерките за сигурност на летището в Бургас са по-сериозни, а израелските туристи са по-спокойни, коментира Сабетай Версанов, председател на еврейската общност в града.

Мерките са на много високо ниво, но никой не може да влезе в главата на някого, решил да прави беля, коментира Версанов.

Вижте какво още каза той във видеото:

Имаме ръст на туристите и това, мога да кажа, е добра оценка за мерките, които се вземат, каза и почетния консул на Израел у нас Орлин Мандов.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти
  • Атентатът от Сарафово влиза в съда