Започна двудневната среща на върха на НАТО в Лондон.  Алиансът посреща 70-тия си рожден ден, разкъсван от сложни конфликти между съюзниците.

Напрежението нарасна днес след като американският президент Тръмп репликира френския си колега Еманюел Макрон, че е обидил останалите си съюзници с думите, че НАТО е в мозъчна смърт. Лидерите от 29 държави от Длианса , който отговаря за сигурността на 1 милиард души ще обсъждат в Лондон бъдещето  му. 

България също има своя инициатива към най-новия 30 член на организацията – Северна  Македония.

Доналд Тръмп заяви, че Франция може да се отдели от НАТО, без да обясни думите си. И атакува колегата си Еманюел Макрон за твърдението му. 

"Това е грубо и много, много злобно изказване, отправено към 28 страни. Мисля, че във Франция имат доста висок процент безработица, определено не се справят добре икономически. Не може просто така да хвърлят неуважителни коментари", посочи Тръмп.

"Знам, че моето изявление предизвика доста реакции. Но аз продължавам да стоя за думите си. НАТО трябва да има ясна визия за основните си цели", заяви в отговор Еманюел Макрон.

Българският президент, който също участва в срещата на върха на НАТО, ще постави въпроса за охраната на въздушното пространство на Северна Македония. Гърция вече е сключила споразумение за това.

"С днешните ни възможности можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви допълнителни разходи от базата за постоянно базиране "Гарф Игнатиево"", заяви Румен Радев. По думите му това не е само в наш интерес, а и израз на политическа отговорност. 

Предстои министрите на отбраната на Гърция, България и Северна Македония да обсъдят как да се редуват във въздушната охранителна мисия. Външният министър Екатерина Захариева обясни, че вече има проект на договор между тях.

"Считам, че това е добър знак към целия регион – България и Гърция да охраняват въздушното пространство на Северна Македония", заяви Захариева.

Лидерите на 29-те страни членки ще обсъдят бъдещето на НАТО и как да се реформира съюзът. Трудна задача в контекста на турската военна офанзива в Сирия, размяната на остри реплики между Анкара и Париж и продължаващия дебат за финансовия принос на различните държави.

Утре президентът Тръмп ще има работен обяд с лидерите на държавите, които са постигнали изискването да отделят от бюджета си 2% за отбрана. България е в челните редици с 3.1 процент след покупката на изтребителите F-16.