България не трябва да пропуска историческата  възможност да охранява въздушното пространство на Северна Македония. Това заяви президентът Радев преди срещата на върха на НАТО в Лондон. Форумът е по повод 70-годишнината на Алианса.

На него се обсъжда как да се запази единството след операцията в Сирия и как да се реформира организацията, за да отговори на нарастващите глобални заплахи.

Лидерите от 29 държави от Алианса, който отговаря за сигурността на 1 милиард души по света, си дават среща в Лондон, за да обсъдят решения за бъдещето. България също има своя инициатива към най-новия 30 член на организацията – Северна Македония.

Президентът ще използва форума в Лондон да постави въпроса за охраната на въздушното пространство на Северна Македония. Гърция вече е сключила подобно споразумение. 

Предстои среща на министрите на отбраната на трите държави, която да уточни как да се ротират България и Гърция в мисията Air Policing.

"Ние отлагаме разговорите с република Македония на тази тема за светлото бъдеще, в същото време Гърция сключи споразумение. С днешните ни възможности можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви допълнителни разходи от базата за постоянно базиране „Граф Игнатиево”. Това е не само в наш интерес и израз на политическа отговорност", заяви Румен Радев, президент на България.

По темата за Координационния център във Варна: ”Това не е база и решението за него не се вземат в Лондон и Вашингтон, а в Брюксел”, обяви държавният глава.

България отдавна е заявила своята готовност, каза още той.

Държавният глава отбеляза в отговор на въпрос дали „НАТО е в мозъчна смърт“, по думите на президента Макрон, че ЕС има амбицията да бъде фактор на световната сцена и търси своето място, заедно със САЩ, Русия и Китай.

„За да се реализира тази амбиция обаче, ЕС следва да има собствен отбранителен потенциал, бързи механизми за изпълнение на тяхното решение, да подхожда не само от позицията на общ пазар, но и на общ политически блок“, обясни Радев.

Президентът очаква откровена дискусия в алианса, защото средата за сигурност става все по-трудно предсказуема и залозите в глобален мащаб по-големи. Преди всичко от срещата за 70 години от създаването на НАТО се очаква да излъчи послание за единство, особено сред операцията в Сирия, която противопостави съюзниците.

"За тези 7 десетилетия НАТО винаги е имал възможност да се изправи и да намери вярната посока. Алиансът е изправен пред редица предизвикателства от външен и вътрешен характер и трябва да намери по-бързо и ефективно механизми за вземане на решение”, каза още президентът.