България планира да създаде координационен център за военноморските сили в Черно море. На среща на върха в НАТО след два дни ще се обсъжда дали и останалите страни ще поемат тази функция.

Координационният център ще е във военноморска база Варна и ще приема и обобщава информация за ситуацията в Черно море от България, Румъния и Турция до военноморския център на НАТО в Нортууд Великобритания.

До момента имаме съгласието на Румъния и подкрепата на САЩ за тази структура, но предстои да убедим Турция в необходимостта й. 

Съществуването на този център се налага след промяната среда в Черноморския регион след действията на Русия в Крим, което наложи повишеното присъствие на натовски кораби.

Центърът няма да има командни функции и няма да превърне България в цел, категорични са от политическото и военното ръководство  в отбраната.

Засега координационния център е национален, но след срещата Борисв - Тръмп стана ясно, че имаме американска подкрепа да обединява информация от трите черноморски държави в НАТО.

Заместник- министърът на отбраната Атанас Запрянов разясни пред bTV, че предложението за създаването на такъв център на НАТО е свързано с решението за адаптирано присъствие на Алианса в държавите от Югоизточиня фланг, което е свързано с повишаване на ситуационната информираност, повече учения и присъствие на постоянни военноморски групи.

Снимка: btvnovinite.bg

”След като се взе решение за адаптирано предно присъствие в Черно море, рязко се увеличи броят на ученията, които провеждаме по линия на НАТО и посещения на постоянните дежурни сили. Взетите решение предвиждат да бъде усилен Черноморския регион с морска патрулна авиация от гръцки самолети. Тези средства ще получават информация за Черно море и трябва да я предават на някого”, обясни зам.-министърът на отбраната Запрянов.

Координационният център ще бъде във военноморска база Варна. Изграждането му ще струва 1 млн. лв. Трябва да е има първоначална оперативна готовност до средата на 2020 г.