Влизането на военни кораби в Черно море ще доведе до голяма криза, обяви българският премиер. Така Бойко Борисов коментира информацията, че американски кораб се насочва към Черно море в отговор на възникналото напрежение между руски и украински съдове в Керченския проток.

Към момента няма искане до България, свързано с изпращането на американски боен кораб в Черно море, обяви премиерът по повод публикации в западни медии. Премиерът отново изтъкна тезата си, че милитаризирането на Черно море пречи на туризма и енергийните проекти.

Преди две години, преди срещата на върха на НАТО в Полша, България отказа да сформира обща флотилия с другите черноморски държави от Алианса.

Днес аргументите за това бяха припомнени: „Винаги съм считал, че Черно море трябва да е място за туризъм, газопроводи, фериботи. Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна ще доведе неминуемо до голяма криза. Доколкото знам, най-добрите курорти на Черно море са в България”.

Едно прекрасно бойно поле

Конфликт между Русия и Украйна е недопустим за здравия разум, обяви още Борисов и допълни, че е изразил ясно позицията си пред колегите си в чужбина. 

„Надяваме се да се вложи здрав разум и една политическа кампания или вътрешнополитически проблеми да не води до ескалация на напрежението в Черно море. Иначе, много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна. Сигурно тук е 1% от БВП, сиреч, нищо като заплаха и ако мислят че не разгадаваме тези планове много грешат”, подчерта премиерът.

Българската позиция да се снижи напрежението, да се освободят задържаните моряци и да се възстанови корабоплаването през Керченския проток отново беше припомнена от външния министър Екатерина Захариева пред bTV.

Натовски кораби в Черно море – това не е новина

По думите й не е новина, че натовски кораби влизат в Черно море.

След 2014 г. НАТО прие усилено предно присъствие в Полша и балтийските държави и повече учения и съвместни патрули по въздух и море за България и Румъния, като изпраща съюзнически кораби за съвместни учения в Черно море. Съгласно конвенцията от Монтрьо кораби, кораби на нечерноморските държави имат право да бъдат в Черно море до 21 дни.

Тази година, кораби под командването на Алианса са били 120 дни в Черно море. За сравнение, през миналата година те са прекарали общо 80 дни в черноморския басейн, сочат официалните данни на НАТО.

За bTV от Министерство на отбраната обявиха, че през миналата година в нашата акватория е имало 11 кораба на НАТО, а през тази посещенията на съюзнически плавателни съдове са били 10.

Официалната позиция на МО можете да прочетете на следващата страница

В изпълнение на чл. 13, ал. 1, т. 2 и т. 3 и чл. 18 от Закона за преминаване през и пребиваване на територията на Република България на съюзнически и чужди въоръжени сили, в периода от 01.01.2017 г. до 07.12.2018 г. е разрешено преминаване през териториалното море, пребиваване с невоенен характер във вътрешните морски води на Р България и/ или посещение на български пристанища на кораби с екипажи от състава на ВМС на общо 21 (двадесет и един) военни кораба, както следва:

1. През 2017 г – общо 11 (единадесет) военни кораба от Обединеното Кралство (2 бр), Република Гърция (2 бр), Френската Република (2 бр), Канада, Кралство Испания, Кралство Нидерландия, САЩ, Република Италия

2. През 2018 г – общо 10 (десет) военни кораба от Обединеното Кралство, Република Гърция, Френската Република, Ф Р Германия, Кралство Испания, Кралство Нидерландия, САЩ (2 бр), Република Италия, Кралство Белгия.

Визитите на корабите нямат отношение към провеждане на военни операции, подготвителни действия за водене на предстоящи или предполагаеми военни операции, както и с извършването на дейности за предотвратяването на военни действия, водени от други (на друга държава или организация) въоръжени сили.

В изпълнение на разпоредбите на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и чужди въоръжени сили, са уведомявани съответните компетентни държавни органи.