Българският премиер Бойко Борисов не е променил позицията си по отношение на изграждането на черноморска база на НАТО на територията на България и не смята да допуска изграждането на такава в страната ни. 

При отпътуването си за срещата с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон  Борисов е коментирал пред придружаващите го журналисти, че иска Черно море да остане място за „платноходки, туризъм и мир”, както се бе изразил пред две години. 

Според министър-председателя темата няма да присъства в разговорите му с Доналд Тръмп, защото „американците много добре знаят неговата позиция по въпроса”. 

Изказването на премиера предизвика остра реакция от страна Атлантическия съвет на България, според който „не подхождат на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО”. 

„Това изявление изпраща много лош сигнал към домакините и към всички наши съюзници в Алианса. Нещо повече - това изявление изпраща окуражаващо послание към Кремъл, който е причината за нестабилността в Черно море, като му дава увереност, че може да продължи с агресивната си хибридна война против НАТО и срещу България в частност”, се казва в позицията на Атлантическия съвет, публикувана на „Фейсбук” страницата на организацията.

„Атлантическият съвет на България” е „гражданска и експертна организация, която с дейността си спомага България да бъде достоен съюзник в НАТО и ЕС”, в която членуват бившите министри на отбраната Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов.

Премиерът Бойко Борисов вече е във Вашингтон. Преди срещата с американския президент в Белия дом той първо посети мемориалното национално гробище в Арлингтън.

Снимка: Министерски съвет

Тази вечер Борисов за втори път ще бъде в Белия дом. Предишната му визита беше в мандата на Барак Обама.

Очаква се Тръмп и Борисов да обсъдят още и отпадането на визите за български граждани. За голяма част от страните от ЕС няма изисквания за визи. Сред изключенията е България.