Изключително опасната субстанция с фентанил достигна до наркопазара във Варна. Вече има смъртни случаи след употреба на хероин, примесен с това вещество. Данните са от центрове за лечение на зависимости. Властта взе мерки днес.

Официална статистика за смъртни случаи сред наркозависимите, които са загубили живота си след употребата на фентанил, няма. Но по данни от центрове за лечение на зависимости тези случаи зачестяват.

От полицията във Варна потвърдиха, че в началото на лятото за първи път са установили наличието на производни на веществото на наркопазара. Вече има и задържани.

От няколко години фентанилът се разпространява като епидемия в Северна Америка и Европа, най-вече заради ниската си цена. Какви рискове обаче крие употребата на фентанил в комбинация с хероин?

„Приготвя се много лесно в нелегалните лаборатории и е 100 пъти по-активен от хероина. Хероинът се явява по-скъп“, твърди проф. д-р Снежа Златева, началник на Клиника по токсикология в МБАЛ-Варна към ВМА.

При употребата на фентанил е много по-вероятно да се получи свръхдоза. „Той много трудно се дозира, понеже е много силен. Възможно е, ако е примесен с хероин, кокаин или метамфетамини, едната доза почти да няма ефект, а другата - да има смъртоносен ефект върху потребителя“, обяснява Павел Павлов, ръководител на терапевтичен център във Варна.

„Те не знаят, че вътре има фентанил. Продава се за по-скъпия хероин. В нанограми той предизвиква спиране на дишане. Когато спре дишането, дори да разполагат с антидот в едната ръка, дишането все пак спира. Три минути са важни в този случай“, проф. д-р Снежа Златева.

От полицията във Варна установяват за първи път наличието на фентанил на наркопазара в края на май, а през миналата седмица бяха задържани две жени на 40 и на 53 години. „При операцията са иззети около 200 грама от наркотичното вещество, аналог на фентанила“, поясни инспектор Ирена Петричева, отдел "Охранителна полиция" в ОДМВР-Варна.

По официални данни от полицията, от април насам във Варна има девет смъртни случая на наркозависими, но не е категорично потвърдено дали смъртта е настъпила след употребата на фентанил. А в токсикологично-химичната лаборатория във Военноморска болница го срещат все по-често.

„Действително през последните години, месеци, се наблюдава известно увеличаване на честотата на забелязаните случай на остра интоксикация с фентанил“, категоричен е доц. Георги Бончев, завеждащ токсикохимична лаборатория в МБАЛ-Варна към ВМА.