Наясно сме с понятията за добро и за зло. В една холивудска продукция героят и злодеят обикновено са лесно разпознаваеми. За съжаление в живота не винаги е така. Днес Иво Иванов разказва как в американското общество, в XXI в., границата между доброто и злото е опасно размита. Тази история започва през 1996 г., когато на американския пазар се появи болкоуспокояващото лекарство OxyContin.

Негов производител бе фармацевтичната компания Purdue. Според техните платени експерти лекарството било безопасно и предлагало 12 часа тотално облекчаване от болка. Благодарение на агресивна рекламна кампания в следващите няколко години „OxyContin” се превърна в едно от най-продаваните лекарства в САЩ.

Компанията натрупа доходи от 31 млрд. долара.

Това, което фирмата удобно пропусна да спомене, е, че зад името на тяхното болкоуспокояващо всъщност се крие опасният наркотик Oxycodone. Той е почти два пъти по-потентен от морфина и води до неизбежното пристрастяване.

Но OxyContin беше само началото, той просто отвори вратата и в последните 20 години цяла поредица опасни аналгетици наводниха американския пазар, превърнаха хиляди хора в човешки развалини, опиха стотици хиляди, и доведоха страната до безпрецедентна опиоидна криза.

В момента ситуацията е катастрофална. След като пациентът вече е пристрастен, той е готов на всичко, за да си набави лекарството, тъй като абстиненцията е ужасяваща.

Когато не може да се сдобие с лекарска рецепта, човек се втурва да търси заместители на черния пазар. В повечето случаи това е хероинът, който има същото въздействие, но е далеч по-евтин и леснодостъпен на улицата.

В момента 80% от пристрастените към хероин твърдят, че кошмарът им е започнал с употребата на болкоуспокояващи по предписание.

Когато усетиха, че болката може да бъде монетизирана, големите фармацевтични компании се хвърлиха да произвеждат наркоактивни медикаменти. Личните лекари бяха важна част от зловещото уравнение.

Фармацевтичните концерни ги обсипаха с финансови бонуси и скъпи екскурзии и те започнаха да предписват наркотични вещества за всякакъв вид болка, но най-опасното от тях се нарича Fentanyl.

Той е най-чудовищният масов убиец в историята на САЩ, той е синтетичен медикамент и е почти 50 пъти по-силен от хероина. Десетки хиляди хора в САЩ биват убити всяка година то свръхдози фентанил. Опасността от него може да бъде описана в една единствена снимка:

Вляво е фаталното количество свръхдоза хероин, а до него е еквивалентната доза фентанил.

Буквално няколко песъчинки фентанилен прах са достатъчни, за да ви убият.

В самото начало този опиоид беше създаден с една единствена цел – да облекчи страданието на хора, които са в жестока агония на прага на смъртта, но в последните години личните лекари започнаха да го предписват за всичко – за следоперативни болки, спортни контузии, болки в кръста, болки в коляното, хронични болки.

Фентанилът се появи на аптечния пазар в най-различни и неочаквани форми – хапчета, инжекции, трансдермални лепенки и дори фентанилни близалки с вкус на ягода.

Пристрастяването е почти моментално и неконтролируемо. Фентанилът има мълниеносен достъп опиоидните рецептори в нервните клетки на мозъка. Въздействието му върху секрецията на допамин и серотонин е масивно, но това, което го прави особено опасен, е фактът, че потиска радикално дихателната дейност.

Вдишванията и издишванията намаляват и стават все по-плитки, в повечето случаи смъртта настъпва в следствие на хипоксия.

Но как точно се стигна до тук? Вижте целия материал по темата: