Засилваме борбата срещу вноса и разпространението на наркотици, след като у нас вече се разпространява опасната комбинация между хероин и фентанил. Това заяви преди началото на редовното заседание на МС акад. Николай Денков.

„Има една тема, по която сме говорили, която сме обсъждали, но явно не достатъчно. Тя е важна и засяга много хора. Става въпрос за борбата с разпространяването на наркотици. Имаме повод отново да повдигнем въпроса – разпространяването на коктейл от наркотици и синтетично вещество“, поясни той.

„Имаме нов повод да повдигнем въпроса с наркотиците: това е разпространението на нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина, който вече се появил в България, след като се разпространи първо в САЩ, а след това в Западна Европа“, допълни премиерът.

От тази седмица се създава нов координационен механизъм, в чийто фокус ще бъде вноса и разпространяването на тези опасни наркотични коктейли. Идеята е той да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества.

„Основните задачи ще се координират от МВР, ГДБОП, ДАНС, Агенция „Митници“ и три министерства – на финансите, на образованието и това на е-управлението. Ще поканим за партньори и Националното сдружение на общините, защото те също могат да помогнат в борбата със зависимостите.“, допълни той.

Акад. Николай Денков използва случаят да благодари на МВР за това, че през последния месец непрекъснато излиза информация относно успешно проведените акции – както за залавянето на нелегални мигранти, така и за борбата с организираната престъпност.