Наркозависимите и изобщо зависимите хора трябва да бъдат лекувани, защото това са психични заболявания – посочи в предаването „Лице в лице“ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

В Наказателния кодекс има принудителни медицински мерки – там е включено лечението на зивисимостите на хора, които са извършили престъпление, обясни още тя.

От ГЕРБ обявиха, че обсъждат спешни промени в Наказателния кодекс, с които да се увеличат минималните наказания за водачи, седнали да шофират след употребата на алкохол и наркотици. Управляващите обсъждат и промяна, когато престъпленията на пътя са извършени от водачи със зависимости, те да изтърпяват част от наказанието си в психиатрична болница на затвора.

"Ако се има предвид лечение в сега действащите психиатрични болници, това не ми звучи сериозно. Някак си много бързо се решават тези неща. Не е ясно кой ще лекува тези хора, и сега има недостиг на кадри за психиатричните болници", отбеляза д-р Цветеслава Гълъбова.

Ако разгледаме лечението на зависимите като системен проблем, трябва да започнем от превенцията, посочи тя.

По повод информацията, че шофьорът, причинил катастрофата с Милен Цветков на Великден е употребил коктейл от наркотици, психиатърът обясни, че това са три психостимуланта - марихуана, амфетамин, кокаин,  и седитивен медикамент – лексотан. 

„В средите, в които се злоупотребява с психоактивни вещества, се носят митове и легенди и се правят всевъзможни комбинации“, отбеляза д-р Гълъбова.

По думите й човек може да не знае кой е от тях, но това не го прави невменяем.

„Този случай поставя сериозни въпроси – как си възпитаваме децата, как заместваме вниманието с материалната грижа за тях. Има обезпокоителен ръст на психозите след употреба на наркотици“, посочи д-р Цветеслава Гълъбова.  

По думите й в обществото има необяснимам толератност към всекидневното пиене на алколол и към така наречената лека дрога, която отваря вратите на тежката.