Изключително опасната субстанция фентанил, която преди няколко години хвърли в паника Северна Америка, вече присъства и на наркопазара във Варна.

Наличието ѝ е установено от полицията, а по данни от два независими центъра за лечение на зависимости, за седмица в града са починали десетина наркозависими след употреба на хероин, към който е бил добавен фентанил.

„Има човек, който умря съвсем скоро. Днес му е погребението. Преди това е употребил този коктейл с наркотици. Също така сме разговаряли с момиче, което е смятало, че използва хероин, но е получила смъртоносната смес. Разполагаме и с разказите на други потърпевши“, обясни Павел Павлов, ръководител на терапевтичен център „Само днес“.

Той каза също така, че полицията в града наскоро е заловила 200 грама алфа-метиламфетамин, което също е опиоид. Опасната тенденция накарала Павел Павлов да обмени информация с други такива центрове. Така разбрал, че и там имат такива случаи.

„От самите зависими знаем, че вече има поне 10 случая на починали в следствие на употребата на този коктейл. Тези случаи не винаги се обявяват като такива – те се маркират като инфаркт, инсулт, задушаване или нещо друго. Не винаги има индикации, че този сърдечен арест е от предозиране с този смъртоносен коктейл от наркотични вещества“, каза още Павел Павлов.

Той обясни, че фентанилът е мощен синтетичен опиоид, който се използва в медицината с цел обезболяване. Действието му е 50 пъти по-силно от хероина. Използва се в много малки дози при болни от рак в четвърти стадии. Смесването му с наркотик обаче, може да доведе до смърт.

Вижте във видеото какво казват по темата от полицията във Варна.