След скандала с реклама на енергиен прах фолкпевицата Диона написа, че за неопределен период от време се „самоканселира“, защото предстоят важни държавни дела и политически събития.

Снимка: БГНЕС

Оказва се, че енергийният прах от кадрите се предлага не само онлайн, но и във физически магазини. Това показват проверките на институциите.

Официално сигналът за съмнителния продукт е постъпил в Министерството на здравеопазването преди 3 дни. Прокуратурата също се самосезира по случая.   

Оттам са проверили първо сайтове, в които се е продавал продукта. Съставили са списък, който е предаден на компетентните органи.

Днес по разпореждане на здравния министър Галя Кондева започна и проверка в търговски обекти. Посетени са над 150 магазина в цялата страна. Открити и спрени от продажба са 106 опаковки от енергийния прах.

 

В магазините в София в проверката участваха представители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Комисията за защита на конкуренцията (КЗП) и СДВР. 

Дистрибутори предлагат продукта. В София в 3 от 8 обекта са открити 22 опаковки. Актове засега няма. Целта е временно бъде спряна продажбата на енергийния прах. А за забрана тепърва ще се решава.

„След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и вложените суровини и съставки, ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти чрез назална употреба, както и необходимостта от предприемане на мерки, целящи евентуално ограничаване или забрана“, гласи позиция на Министерството на здравеопазването.

Според информация от фирмата разпространител основата на продукта е кофеин. Според лекарите този прах съвсем не е безобиден, също и начинът, по който се приема.