И в Министерството на правосъдието обявиха, че са заварили спорни обществени поръчки за милиони. Агенцията за държавна финансова инспекция е ангажирана с няколко процедури за общо над 75 млн. лв.

„Отсега може да се каже, че в някои случаи са се извършвали нецелесъобразни разходи“, коментира министър Янаки Стоилов.

Той посочи, че вътрешният одит е установил, че през миналата година Агенцията по вписванията е сключила договор с „Информационно обслужване“, което не само е било изпълнител на дейностите за 1 млн. лв. без ДДС, но и е определило цената. Стоилов отбеляза, че за сходно видеонаблюдение на 3 сгради е било реализирано от министерството за под 100 000 лв. без ДДС.

Това далеч не е единственият сюжет с участието на Агенцията по вписванията (чиято шефка Габриела Козарева беше уволнена днес – б.р.) и „Информационно обслужване“. Оказва се, че агенцията няма назначено лице по мрежова и информационна сигурност, а не е имало и никаква организация на достъпа на различните нива служители до системите.

Снимка: Ладислав Цветков

С IT въпросите се занимавали външни за структурата хора. „Подобно допускане на 2 служители на „Информационно обслужване“, които са оперирали на граждански договор за по 5000 лв. месечно – има ли са неограничен достъп до регистрите без по никакъв начин да се контролира този достъп, за мен е меко казано смущаващо“, заяви зам.-министърът Иван Дерменджиев.

Другият заместник на Стоилов – Мария Павлова, посочи, че се проверяват поръчки, свързани с изхранването, дезинсекцията и униформите на надзирателите в затворите.

„Трябва да отбележа, че българските затворници чрез лафките са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 е стигнала до 30 лева за килограм, при положение, че марковите кафета могат да се купят на двойно по-ниска цена“, иронично коментира министър Стоилов, като добави, че има и олекотени завивки, чиято цена е натежала двойно над нивата, на които могат да бъдат закупени.

Той даде пример и за 43 000 лева, дадени за надзор и контрол на преустройството на магазин с големината на апартамент в архивно помещение. Стоилов отново допусна, че „хора от ранга на (легендарния архитект) Франк Лойд Райд“ ще контролират това преобразяване, за  да бъдат услугите им на тази цена.

"В България доста неща са законни, дори мисля, че последните години управляващите доста добре се специализираха в това да се придаде законна форма на злоупотребите. Нека да не се подреждаме от това и да се задоволяваме само със законността, защото у нас законите трябва да бъдат променяни по начин, който да ограничава възможността за злоупотреби, а не да легализира злоупотребите", категоричен беше той.

  • Минеков: 33 млн. лева от Фонд „Култура“ са похарчени чрез „законна корупция“
  • 20 сигнала са подадени от служебните министри в прокуратурата
  • Василев: Предвидени са 133 млн. лв. за избори две в едно и още 50 млн., ако са отделно
  • Василев: Ако не се актуализира бюджета, пенсионерите ще останат без 50 лв. от ноември
  • Пеканов: Без стабилно правителство първите плащания по Плана са застрашени
  • Какво завещава служебното правителство на бъдещия кабинет
  • Служебният кабинет ще освободи директора на агенцията за одит на средствата от еврофондове
  • Атанас Пеканов: Трябва да инвестираме повече европейски средства извън София
  • Проф. Денков: Това, което представи Николай Василев, ще доведе до социален сблъсък
  • След предсрочния вот: Какви са следващите стъпки от конституционната процедура