Парламентарното заседание започна със скандал, а причината - вместо да се изслуша служебния премиер Гълъб Донев, извънредно бе вкарана точка за военната помощ за Украйна. 

Това предизвика гнева на БСП, които настояха тази точка да не се гледа. Окупираха трибуната, но въпреки това точката беше вкарана в дневния ред на парламента. 

Гласувано беше заседанието да е закрито, но от левицата го излъчваха онлайн с телефони. Това доведе до промяна и заседанието беше открито. 

“За” предоставянето на военна помощ бяха пет партии, а “против” - “Възраждане” и БСП

Единственият от левицата гласувал “за” беше Явор Божанков, който от днес вече не е част от парламентарната група на БСП

“Първа точка в дневния ред - оръжие за Украйна”, заяви заместник-председателят на парламента Росен Желязков.

Заседанието беше обявено за секретно и закрито, а БСП атакуваха трибуната с процедури в опит да отложат точката.

“Кое ви кара да вкарате в пленарна зала даване на оръжие на Украйна? Какво се случи снощи? Това е абсурд и е против всички правила. Искате да вкарате страната ни във военен конфликт”, заяви депутатът от социалистите Борислав Гуцанов.

“Никой не вкарва никого във война. Това е безотговорно поведение и антиевропейска реторика”, каза Христо Иванов от “Демократична България”. 

За да саботира закритото заседание, БСП започна да го излъчва с телефон онлайн. Това имаше две последици - заседанието отново стана открито, а БСП бяха разкритикувани. 

“Нарушавахте правилника с лоша американска технология в ръцете си, с телефоните си. защо не пишехте на лист”, каза Стоян Михалев от “Демократична България”. 

Повечето партии бяха на очаквани позиции - ясно за или ясно против даването на военна помощ. 

“Важното е да подпомогнем жертви на агресия и Украйна си брани населението”, добави Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. 

“Ние трябва да бъдем лоялни към партньорите си от Европейския съюз и НАТО”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

“”Възраждане” няма да подкрепи даване на оръжие на Украйна, решение което е съвършено нелепо”, заяви Николай Дренчев от партията на Костадин Костадинов

Имаше обаче и драматичен обрат. С позицията на Явор Божанков. 

“От едната страна е Русия, Сирия, Беларус и Северна Корея, а от друга - целият демократичен свят. Аз съм убеден в своята позиция, с ясното съзнание какви последици ще има тя за мен. Русия няма да спечели тази война”, каза Божанков. 

Последваха аплодисменти в пленарната зала, а последиците за Божанков не закъсняха. Приветствие от чужди и изключване от своите. 

“Поздравявам ви за смелостта”, добави Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има хора с различно мнение във всяка група, а Божанков е от тях. 

В края на деня точката беше приета, а Божанков - изключен от парламентарната група на БСП.

Божанков беше призован да напусне Народното събрание. Ако той избере да стори това, на негово място в парламента ще влезе Огнян Стоянов от Горна оряховица, който е следващ в листата на БСП

Явор Божанков ще бъде специален гост в предаването “Тази неделя”.