БСП изключи Явор Божанков от парламентарната група, съобщиха от пресцентъра на социалистите

Решението е взето единодушно на общото събрание на ПГ на „БСП за България“. 

"Парламентарната група на „БСП за България“ призова Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата", добавят от левицата. 

Правилникът на парламентарната група предвижда: „Чл. 26 (2) Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. (3) Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група“, добавят от БСП.

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“, категорични са от левицата.

"Русия е агресор" 

По-рано днес Божанков заяви, че застава зад предоставяне на оръжие на Украйна.  

“С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия е агресор няма да спечели тази война. Дори съседна Македония изпрати оръжие”, подчерта той. 

Божанков допълни, че решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор. 

Той бе категоричен, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. 

Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско. Ще бъде лицемерно да сме част програмите за развитие, когато се получава пари, но не е част когато народ е подложен на системна агресия, когато хора в Украйна са подложени на системен тормоз, подчерта Божанков.